Πολύ σοβαρή είναι η κατάστασης της Μαρινέλλας, η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Υγεία» με εγκεφαλική αιμορραγία.

Η 86χρονη σπουδαία ερμηνεύτρια κατέρρευσε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο Ηρώδειο, ενώ τραγουδούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πολύ έντονο πονοκέφαλο πριν τη συναυλία. Μετά το σοκαριστικό αυτό συμβάν πάνω στη σκηνή, η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού ανέκτησε τις αισθήσεις της στα καμαρίνια του Ηρωδείου, με τον προσωπικό της γιατρό στο πλευρό της, όπως πληροφορεί το protothema.gr.

Η ίδια επικοινωνούσε με το περιβάλλον, όμως παρέμεινε στα παρασκήνια για περίπου μία ώρα πριν μεταφερθεί με ασθενοφόρο στις 22:20. Στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε την ύπαρξη εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Η κατάστασή της πλέον έχει σταθεροποιηθεί. Οι γιατροί δίνουν μάχη για να καταφέρει να ξεπεράσει τον κίνδυνο, καθώς η εγκεφαλική αιμορραγία ήταν εκτεταμένη και πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον το πρώτο 24ώρο για να υπάρχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, υπάρχει ποιοτική βελτίωση στους δείκτες της, όμως πρέπει να παρέλθουν οι πρώτες ημέρες, οι οποίες ως γνωστόν είναι πολύ κρίσιμες στα εγκεφαλικά επεισόδια.

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τη Μαρινέλλα:

«Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη.

Οι θεράποντες ιατροί

Ηλίας Κ. Πολιτάκης

Ηλίας Ανδριανάκης

Τι είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Δύο είναι οι κύριες αιτίες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πιο κοινή μορφή του, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελεί το 87% των επεισοδίων, συμβαίνει όταν αποφράσσεται ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα στον εγκέφαλο. Το υπόλοιπο 13%, τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, προκαλούνται όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο ή από τη ρήξη μιας αρτηρίας που οδηγεί στον εγκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συμπτώματα που προκαλεί το αιμορραγικό εγκεφαλικό. Είναι πιο συχνός όταν προκαλείται μεγάλο αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Ο πονοκέφαλος αυτός συχνά αποκαλείται «κεραυνοβόλος» διότι εκδηλώνεται ξαφνικά (αιφνίδιος) και είναι πολύ έντονος.

Η αιφνίδια διαταραχή της ομιλίας και της άρθρωσης αποτελούν επίσης δύο τυπικά συμπτώματα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τον δρα. Κωνσταντίνο Σπέγγο, Νευρολόγο, Διευθυντή της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ και Υπεύθυνος του Τμήματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης & Απομυελωτικών Νοσημάτων του ΥΓΕΙΑ.

Το στράβωμα του στόματος και του προσώπου επίσης υποδηλώνουν μια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Αιφνίδια μυϊκή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι με δυσκολία στη στάση και τη βάδιση, μούδιασμα ή απώλεια της αισθητικότητας στο μισό του σώματος, ξαφνική ζάλη, ναυτία και αστάθεια, διαταραχή της όρασης και σε ορισμένες περιπτώσεις αιφνίδιος και εξαιρετικά έντονος πονοκέφαλος είναι επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτούν την εγκατάσταση ισχαιμικού ή αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε αν υποψιαστούμε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Όπως επισημαίνει ο Δρ  Σπέγγος, η μόνη σωστή αντίδραση είναι η άμεση και χωρίς καμιά καθυστέρηση μεταφορά του ασθενούς στο πλησιέστερο κατάλληλα στελεχωμένο και εξοπλισμένο νοσοκομείο, που εξασφαλίζει ταχεία διαγνωστική διερεύνηση και θεραπευτική παρέμβαση.

Δεν δίνουμε τυφλά κανένα φάρμακο και δεν χάνουμε χρόνο περιμένοντας να δούμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων, ελπίζοντας σε βελτίωση. Δεν περιμένουμε την επίσκεψη ιατρού στο χώρο του ασθενούς. Καλούμε το ΕΚΑΒ και, εάν τυχόν υπάρξει καθυστέρηση, μεταφέρουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Κάθε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξαιρετικά επείγον περιστατικό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ογκολογικοί ασθενείς: Σωτήρια η έγκαιρη ανοσοθεραπεία – Αποτρέπει 1 στους 4 θανάτους από μεταστατική νόσο

Με τον δικό τους Προσωπικό Γιατρό οι 3 στους 4 Έλληνες έως το τέλος του 2025

Φαρμακευτική καινοτομία: Χαρίζει πολλά υγιή χρόνια ζωής στους Ευρωπαίους πολίτες – Ποια η θέση της Ελλάδας