Λίγο αλκοόλ σε έναν γάμο ή βάφτιση ή και σε γενέθλια θα λάβει συνήθως μια μικρή άφεση, ειδικά εάν η κατανάλωσή του συμβαίνει σπάνια. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που η κατανάλωση του αλκοόλ είναι πιο συχνή και παρότι φαινομενικά αθώα, εντέλει ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα άτομα μέσης ηλικίας και οι συνταξιούχοι καταναλώνουν σε επιβλαβή επίπεδα αλκοόλ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της κακοήθειας και της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν ένα ή δύο ποτά τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν μόνο τρεις φορές την εβδομάδα ή λιγότερο. Οι μεσήλικες και οι συνταξιούχοι αποτελούν τις ηλικιακές ομάδες που υιοθετούν μια επικίνδυνα στενή σχέση με το αλκοόλ. «To πρόβλημα έγκειται στο ότι αδυνατούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα επειδή το σώμα τους δεν έχει εξαρτηθεί ακόμα από το αλκοόλ, προκαλώντας όμως τρέμουλο», προειδοποιεί ο ψυχίατρος, Δρ Max Pemberton.

Πώς θα αποκαλυφθεί ένας λειτουργικός αλκοολικός

Για να αποκαλυφθεί το πρόβλημα, υπάρχει ένα απλό τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να εντοπίσουν έναν κρυφό, «λειτουργικό» αλκοολικό. Το CAGE test περιλαμβάνει τέσσερις βασικές ερωτήσεις για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ που έχει ο ασθενής, όπως:

  • Έχετε νιώσει ποτέ ότι πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ;
  • Έχουν επικρίνει οι άλλοι το πόσο πίνετε;
  • Έχετε νιώσει ποτέ ενοχές για το ποτό;
  • Έχετε ανάγκη να πίνετε πρωί-πρωί για να σταθεροποιήσετε τα νεύρα σας ή για να μειώσετε το hangover;

Το ερωτηματολόγιο αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχίατρο και ειδικό στον εθισμό Δρ John Ewing το 1984 και θεωρείται ότι έχει ακρίβεια μεταξύ 76% και 93% για τον εντοπισμό του αλκοολισμού, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Occupational Medicine.

«Αν το άτομο απαντήσει “ναι” σε δύο ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί απλώς να εξηγηθεί ως παροδική διασκέδαση» επισημαίνει ο Δρ Max Pemberton. Όσο για τη δική του εμπειρία, ο ψυχίατρος αναφέρει πως «όταν ρωτώ τους ασθενείς σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, επειδή δεν έχουν (ακόμη) φτάσει στο στάδιο όπου εξαρτώνται σωματικά από αυτό. Όταν το σώμα εξαρτάται από το αλκοόλ και απέχει για λίγο από αυτό, εμφανίζεται το τρέμουλο» τονίζει. Άλλα συμπτώματα στέρησης από το αλκοόλ είναι το άγχος, ο εμετός και ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός, που συνήθως υποχωρούν μέσα σε μια εβδομάδα.

Επίσημα στοιχεία από τη Βρετανία αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι από αλκοόλ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον Δεκέμβριο του 2022, ξεπερνώντας τις 10.000 και αυξημένοι κατά 32,8% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Συγκριτικά, πριν από μια δεκαετία είχαν καταγραφεί μόλις 6.800 συνολικοί θάνατοι που σχετίζονταν με το αλκοόλ.

Ενώ αυτοί οι θάνατοι αφορούσαν περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες συνολικά, το μεγαλύτερο άλμα σημειώθηκε στις γυναίκες ηλικίας 50-54 ετών. Ο αριθμός των Βρετανών αυτής της κατηγορίας που πέθαναν από θάνατο σχετιζόμενο με το ποτό αυξήθηκε από 17,8 ανά 100.000 άτομα, σε 26,3.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ – Καρδιά: Επικίνδυνο ακόμη και το λίγο; – Έρευνα απαντά

Ξέρετε ότι και το αλκοόλ παχαίνει; Top tips για απόλαυση χωρίς τύψεις

Κυκλοφόρησε χάπι για το hangover: Τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτό