Mια απρόσμενη θεραπεία ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα για την προστασία του μεσοσπονδύλιου δίσκου μετά από επέμβαση δισκοκήλης. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια συνθετική γέλη βλεννογόνου για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση δισκοκήλης. Με την προσθήκη αυτής της γέλης αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, δημιουργείται ένας προστατευτικός φραγμός γύρω από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, για να αποτρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα από το να επιτεθεί στον πυρήνα τους.
«Η νέα μας προσέγγιση προσφέρει ελπίδα σε όσους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη που προκαλούνται από τη δισκοκήλη και μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες μετά την αφαίρεση των δισκοκήλων, βελτιώνοντας ενδεχομένως την ποιότητα ζωής των ασθενών», επισημαίνει ο Δρ Hongji Yan, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και στο AIMES (Κέντρο για την Προώθηση των Ολοκληρωμένων Ιατρικών και Μηχανικών Επιστημών) του Karolinska Institutet. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Advanced Science.
Οι δισκοκήλες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και μειωμένη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση της δισκοκήλης για να ανακουφιστούν από την πίεση που ασκείται στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ενέσεις στεροειδών για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος.
Επί του παρόντος, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην προσπάθεια αναγέννησης των κατεστραμμένων δίσκων και όχι στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Ωστόσο, επειδή οι δίσκοι δεν διαθέτουν αιμοφόρα αγγεία, έχουν λίγα κύτταρα και υπόκεινται σε συνεχή φυσική καταπόνηση, είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν αυτές οι λύσεις.
Με έμπνευση από τη… φύση
Αυτό το κενό στη μετεγχειρητική φροντίδα για τις δισκοκήλες επιδιώκει να «γεμίσει» αυτή η νέα θεραπεία, εστιάζοντας στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανάρρωσης και στη μείωση του μακροχρόνιου πόνου. Eιδικότερα, οι ερευνητές με στόχο την πρόληψη περαιτέρω βλάβης μετά τη χειρουργική αφαίρεση των δισκοκήλων ανέπτυξαν μια συνθετική γέλη βλεννογόνου, εμπνευσμένη από την επίστρωση βλέννας ορισμένων παρασίτων, η οποία καταστέλλει την ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών κυττάρων στα σημεία μόλυνσης για να αποτρέψει την αναγνώριση από τα ανοσοποιητικά κύτταρα.
Το συγκεκριμένο τζελ, όταν εφαρμόζεται στο χειρουργικό σημείο, αποτρέπει την περαιτέρω βλάβη του δίσκου σταματώντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα από το να επιτεθούν στον πηκτοειδή πυρήνα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, χάρη στις ανοσοκατασταλτικές της ιδιότητες. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί φυσικοί φραγμοί, όπως το τζελ αλγίνης, απέτυχαν να παρέχουν αυτό το επίπεδο προστασίας, όπως αποδείχθηκε από τη μελέτη.
«Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις χειρουργικές διαδικασίες, καθώς μια απλή έγχυση γέλης βλεννογόνου στο χειρουργικό σημείο θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών, να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών και να αυξήσει το συνολικό ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης στο δίσκο», καταλήγει ο Hongji Yan.
Ξυπνάτε με πιασμένη μέση; Πέντε κινήσεις που ανακουφίζουν πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι
Η κίνηση – κλειδί που μπορεί να σας «σώσει» από μια επέμβαση στη μέση
Χρόνιος πόνος: Πού κρύβεται το κλειδί για την αντιμετώπισή του – Δεν πάει το μυαλό σας