Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επικίνδυνων και απειλητικών για την ζωή καρδιαγγειακών νοσημάτων στα οποία πιστώνονται σχεδόν 19 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως μας πληροφορεί ο κύριος Εμμανουήλ Καλλιέρης καρδιολόγος, μέλος του Κολλεγίου Καρδιολόγων των ΗΠΑ, Διευθυντής της Εντατικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital και επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Την επικίνδυνη τριάδα συμπληρώνουν το εγκεφαλικό επεισόδιο και η περιφερική αγγειοπάθεια.

Ένοχες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα οι καταχρήσεις του ανθρώπου του δυτικού κόσμου με αποτέλεσμα τα ύποπτα συμπτώματα να εκδηλώνονται σε όλο και πιο νέες ηλικίες. Ιδιαίτερα επικίνδυνη ωστόσο παραμένει και η ευαίσθητη περίοδος της κλιμακτηρίου που οδηγεί στην εμμηνόπαυση και θέτει πλέον και τις γυναίκες στο στόχαστρο των απειλητικών για την καρδιά νοσημάτων.

«Ο χρόνος είναι ζωή» σε ό,τι αφορά την καρδιά τονίζει ο κύριος Καλλιέρης επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση πόνου στο στήθος πρέπει να κατευθυνθούμε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ο έμπειρος γιατρός μιλάει επίσης για τα άτυπα συμπτώματα που αφορούν την γυναικεία καρδιά και δεν πρέπει να αμελούν οι γυναίκες, δίνει οδηγίες προστασίας της καρδιάς και της συνολικής υγείας, μιλάει για τις στατίνες αλλά και την αποτελεσματικότητα των φυτικών συμπληρωμάτων κατά της χοληστερόλης. Εξηγεί ακόμη την αντίσταση που μπορεί να προκύψει σε μη ελεγχόμενη λήψη ασπιρίνης που μπορεί να την καταστήσει αναποτελεσματική όταν χρειαστεί.

Τέλος απαντά στους καπνιστές για το αν «έχουν ελευθέρας» να κάνουν ένα τσιγάρο την ημέρα.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί