Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς η έλλειψη ενός μικροθρεπτικού συστατικού μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας; Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications μας δείχνει ότι το μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που συχνά παραβλέπουμε, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου μας.

Το μαγγάνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που χρειάζεται το σώμα μας για πολλές βασικές λειτουργίες. Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των οστών και στη μεταβολική διαδικασία των υδατανθράκων. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το ρύζι, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή που επικεντρώνεται κυρίως σε κρέας, ψάρι, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, συχνά δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες μαγγανίου στον οργανισμό.

Τι έδειξε νέα έρευνα
Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή της σχέσης μας με το μαγγάνιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια αυτού του σημαντικού στοιχείου μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και δυσφορία. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα γονίδιο που ονομάζεται SLC39A8, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του μαγγανίου στα κύτταρα. Το SLC39A8 λειτουργεί ως «πύλη» για τη μεταφορά μαγγανίου, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων όπως ψευδάργυρος, σίδηρος και κάδμιο, μέσα και έξω από τα κύτταρα μας.

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της μελέτης είναι ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές του γονιδίου SLC39A8 μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια μαγγανίου. Αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με συγκεκριμένες παραλλαγές του SLC39A8 έχουν υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ελλείψεις μαγγανίου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την υγεία του εντέρου τους.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει μια ανησυχητική τάση. Η πρόσληψη μαγγανίου στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτή η μείωση μπορεί να συνδέεται με την αύξηση των προβλημάτων στο έντερο. Ο Young-Ah Seo, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέας της μελέτης, τονίζει τη σημασία του SLC39A8 για τη διατήρηση υγιών επιπέδων μαγγανίου και της υγείας του εντέρου. «Η έρευνά μας αποδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του μεταφορέα μαγγανίου SLC39A8 στη διατήρηση υγιών επιπέδων μαγγανίου και στην προάσπιση της υγείας του εντέρου», αναφέρει ο Seo. «Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου που σχετίζονται με την ανισορροπία του μαγγανίου».

Γιατί είναι σημαντικό αυτό για εμάς; Εάν νιώθετε δυσφορία στο έντερο ή έχετε διαγνωστεί με κάποια φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου, η ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που δεν έχετε σκεφτεί. Η κατανόηση του ρόλου του μαγγανίου και της γενετικής προδιάθεσης μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και διαχείριση αυτών των προβλημάτων. Η μελέτη μάς προτρέπει να δώσουμε προσοχή στις διατροφικές μας συνήθειες και να δούμε αν η διατροφή μας καλύπτει τις ανάγκες μας σε αυτό το σημαντικό στοιχείο.

Διαβάστε επίσης:

Έντερο: Tι αποκαλύπτει η συχνότητα των κενώσεων για την κατάσταση της υγείας μας

Έντερο: Τέσσερις τρόποι να το διατηρήσουμε υγιές σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Πέντε τροφές που «απαγορεύονται»