Οι μικρές πτώσεις που σημειώνει η θερμοκρασία σηματοδοτούν το -αργοπορημένο τα τελευταία χρόνια- τέλος του καλοκαιριού και μας προετοιμάζουν για τις αλλαγές που προκαλεί ο ψυχρότερος καιρός στον οργανισμό μας, επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας είτε προκαλώντας διαταραχές στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων μίλησαν στην Independent για τις πέντε αλλαγές που πρέπει να αναμένουμε με την πτώση του υδραργύρου.

1. Τριχόπτωση

Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας λειτουργεί σαν ένα μικρό σοκ για το τριχωτό της κεφαλής και τα θυλάκια, επιταχύνοντας την τριχόπτωση, σύμφωνα με τον Δρ. Anil Sharma, ο οποίος εξηγεί ότι «το καλοκαίρι, οπότε οι ημέρες είναι μεγαλύτερες, αυξάνονται οι τρίχες που εισέρχονται στο τελογενές στάδιο (φάση ανάπαυσης) του κύκλου τους και στη συνέχεια θα πέσουν περίπου τρεις μήνες αργότερα». Κατά τη μετάβαση στους ψυχρότερους μήνες, η τριχόπτωση γίνεται εντονότερη καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει θερμότητα.

Πώς αντιμετωπίζεται: Ο Δρ Sharma συστήνει αυξημένη φροντίδα για το τριχωτό της κεφαλής, που περιλαμβάνει μασάζ για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος με χρήση ειδικών ορών που περιέχουν συστατικά όπως το εκχύλισμα Centella Asiatica, που βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος, ή το γαλακτικό οξύ, που επιτρέπει την ήπια απολέπιση του τριχωτού.

Προσοχή και στη διατροφή, από την οποία δεν πρέπει να λείπουν τα πολλά φυλλώδη σκούρα λαχανικά, αυγά και λιπαρά ψάρια, για να διασφαλιστεί η επάρκεια του οργανισμού σε αναγκαία θρεπτικά μικροστοιχεία, όπως οι βιταμίνες D και Β12 και ο σίδηρος για τη φερριτίνη.

2. Πεσμένη διάθεση και ενέργεια

Για πολλούς ανθρώπους, η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (Seasonal Affective Disorder – SAD) που, σύμφωνα με τον Δρ Jon Van Niekerk, μπορεί να μοιάζουν με τα καταθλιπτικά, όπως χαμηλή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος, ευερεθιστότητα, πεσμένη λίμπιντο και μειωμένη ενέργεια.

Πώς αντιμετωπίζεται: Εάν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και ο περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους, δεν αποδειχθούν αναποτελεσματικές για τη βελτίωση της διάθεσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη διαχείριση τυχόν σχετιζόμενων επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

3. Πόνος στις αρθρώσεις

Πόνος και δυσκαμψία είναι οι βασικές επιπτώσεις του ψυχρότερου καιρού στις αρθρώσεις. Σύμφωνα με τη ρευματολόγο Δρ. Veena Patel, οι πιθανότερες εξηγήσεις περιλαμβάνουν τις αλλαγές στον αρθρικό χόνδρο, έναν λεπτό, μαλακό και ελαστικό υμένα που ομαλοποιεί την τριβή μεταξύ των αρθρώσεων και ο οποίος γίνεται παχύτερος τον χειμώνα, είτε η πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης που οδηγεί σε διαστολή και διόγκωση των μυών και των τενόντων.

Πώς αντιμετωπίζεται: Η ειδικός συνιστά την τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, απαραίτητο στοιχείο για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών, η έλλειψη της οποίας «έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, τα κατάγματα του ισχίου, τα αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου» εξηγεί η Δρ Patel, επισημαίνοντας ότι λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, κρόκοι αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή.

4. Ξηροδερμία

Η ξηροδερμία είναι εξαιρετικά συχνή κατά τους ψυχρούς μήνες, καθώς μειώνεται η υγρασία του αέρα και μαζί και αυτή του δέρματος, εξηγεί η γιατρός και αισθητικός Δρ Leah Totton. «Δεν είναι μόνο ο κρύος αέρας που μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, αλλά και όταν είναι ανοιχτή η θέρμανση, η οποία ξηραίνει την ατμόσφαιρα, καθώς και τα ζεστά ντους» προσθέτει. Το πρόσωπο και τα χέρια είναι οι πλέον ευαίσθητες περιοχές, ενώ η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να εκδηλωθεί με «μπαλώματα», αίσθηση σφιξίματος, φαγούρα, σκασίματα, ερυθρότητα και ευαισθησία, εξηγεί.

Πώς αντιμετωπίζεται: Η ειδικός συστήνει χρήση καθαριστικών με αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, και αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας κατά τη διάρκεια του ψύχους. «Τα απαλά προϊόντα είναι κλειδί για τον χειμώνα, φορέστε γάντια όταν βγαίνετε έξω για να προστατεύσετε τα χέρια από την ξήρανση, προφυλάξτε τα χείλη με ένα lip balm ή βαζελίνη και κρατήστε τα ενυδατωμένα» καταλήγει.

5. Άσθμα

Ο κρύος αέρας μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τα αναπνευστικά προβλήματα, μέσω της συστολής των αεραγωγών και την πυροδότηση της φλεγμονής. «Η ξηρότητα του κρύου αέρα κάνει τη βλέννα πιο πηκτή, καθιστώντας δυσκολότερη την αποβολή της και αυξάνοντας τα συμπτώματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια» αναφέρει.

Πώς αντιμετωπίζεται: Η ίδια συστήνει την κατανάλωση ροφημάτων με το βότανο Βερμπάσκο (φλόμος) και συμπληρώματα από κυστεΐνη NAC (N-acetylcysteine) για την υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων. Για πάσχοντες από άσθμα, υπενθυμίζει ότι πρέπει να έχουν πάντα τα εισπνεόμενα τους μαζί, να αποφεύγουν κλειστούς χώρους και συνωστισμούς και, αν εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός – Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες

Κρύο: Τα θετικά και τα αρνητικά του για τον οργανισμό μας

Οδηγός επιβίωσης στο κρύο και το χιόνι