Όσο και να μη μας αρέσει η ιδέα, η τριχόπτωση είναι μια κατάσταση που όλοι θα βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι χάνουν 50-100 τρίχες την ημέρα, οι οποίες συνήθως αντικαθίστανται. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, η ανάπτυξη των μαλλιών επιβραδύνεται, ενώ μια σειρά από άλλους παράγοντες παίζουν τον δικό τους ρόλο στην απώλεια των μαλλιών. Οι σμηγματογόνοι αδένες, υπεύθυνοι για την παραγωγή του ελαίου που δίνει στα μαλλιά τη λάμψη τους, γίνονται λιγότερο ενεργοί, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να θαμπώνουν. Ορισμένοι θύλακες της τρίχας, επίσης, αρχίζουν να παράγουν λεπτότερες τρίχες, ενώ άλλοι σταματούν να λειτουργούν εντελώς, οδηγώντας σε λιγότερα μαλλιά συνολικά.

Όσο φυσιολογική κι αν είναι αυτή η διαδικασία, σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει τα μαλλιά του, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αναζητούν θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της μεταμόσχευσης μαλλιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον για τις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών εκτοξεύτηκε κατά 240% μεταξύ 2010 και 2021. Η μεταμόσχευση μαλλιών θεωρείται μια αισθητική παρέμβαση διόλου ευκαταφρόνητου κόστους, κάτι που ωθεί τους ανθρώπους να αναζητούν την πιο οικονομική λύση, ακόμη κι εκτός συνόρων. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς στην Τουρκία, που, τα τελευταία χρόνια, έχει αναχθεί σε παγκόσμιο κόμβο για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, καθώς εκεί το κόστος είναι αρκετά πιο χαμηλό.

Το αποτέλεσμα; Πολλοί φεύγουν ευχαριστημένοι μετά το πέρας της επέμβασης. Ωστόσο, η μεταμόσχευση μαλλιών και ειδικά σε έναν προορισμό που διαφημίζει τα χαμηλά κόστη, θα πρέπει να σας υποψιάσει, τονίζει σε άρθρο του στο The Conversation o Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας από το Πανεπιστήμιο Lancaster. Το γεγονός ότι αποτελεί μια αισθητική επέμβαση δε σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ούτε από όλους, αλλά ούτε και σε όλους. Συχνά, οι διαδικασίες εκτελούνται από μη εξειδικευμένα άτομα, ενώ υποβάλλονται στη θεραπεία ακόμη και ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Ο ειδικός υπογραμμίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος είναι σε θέση να κρίνει ποιοι είναι κατάλληλοι για τη διαδικασία, καθώς δεν πληρούν όλοι τα κριτήρια για ασφαλή μεταμόσχευση. Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι συνήθως όσοι πάσχουν από ανδρογενή αλωπεκία, μια κατάσταση γνωστή ως «ανδρική φαλάκρα», αν και στην πραγματικότητα δεν έχει φύλο. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 10% των γυναικών κάτω των 40 ετών εμφανίζουν κάποιου βαθμού τριχόπτωση, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε πάνω από 50% μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Εν τω μεταξύ, το 30-50% των ανδρών εμφανίζουν τριχόπτωση που συνδέεται με την ανδρογενή αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 50. Οι άνδρες γενικά αναπτύσσουν μια υποχωρούσα γραμμή μαλλιών σε σχήμα «Μ», γνωστή ως μοτίβο Norwood, ενώ οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν αραίωση των μαλλιών στην κορυφή και στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής, γνωστή ως μοτίβο Ludwig.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές έχουν οι άνθρωποι;

Σε πρώτη φάση, η θεραπευτική προσέγγιση που προτιμάται για την τριχόπτωση είναι η φαρμακευτική αγωγή. Μια επιλογή είναι η φιναστερίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη διαχείριση του προστάτη, αλλά έδειξε αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στους άνδρες. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως μετά από 3-6 μήνες, αλλά τα οφέλη εξαφανίζονται εντός 1 έτους εάν η θεραπεία διακοπεί. Η μινοξιδίλη, ένα άλλο κοινό φάρμακο, έχει επίσης δείξει οφέλη για την τριχόπτωση, ενώ μεικτά παραμένουν τα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας με λέιζερ.

Εάν αυτές οι θεραπείες αποτύχουν, τότε οι ασθενείς μπορούν να στραφούν στη λύση της μεταμόσχευσης μαλλιών. Οι συνηθέστερες τεχνικές είναι δύο:

  • Μεταμόσχευση θυλακικής μονάδας (FUT) – επίσης γνωστή ως χειρουργική επέμβαση με λωρίδες θυλακικής μονάδας (FUSS).
  • Εκτομή θυλακικών μονάδων (FUE)

Και οι δύο τεχνικές απαιτούν από τον ασθενή να έχει αρκετά μαλλιά, τα οποία συνήθως συλλέγονται από τα πλαϊνά ή το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Στη μεταμόσχευση θυλακικής μονάδας, αφαιρείται μια λωρίδα δέρματος, πλάτους περίπου 1-1,5 cm, από το πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο χειρουργός συλλέγει μεμονωμένους θύλακες από αυτή τη λωρίδα και τους μεταμοσχεύει στη φαλακρή περιοχή. Η προκύπτουσα πληγή ράβεται και οι εξειδικευμένοι χειρουργοί μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις ορατές ουλές. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, δημοφιλέστερη είναι η εκτομή θυλακικών μονάδων, η οποία περιλαμβάνει την εξαγωγή μεμονωμένων θυλάκων, που έχει ως αποτέλεσμα συντομότερους χρόνους ανάρρωσης, λιγότερες ορατές ουλές και περισσότερα διαθέσιμα μοσχεύματα. Παρά το γεγονός ότι διαφημίζεται ως μια μέθοδος «χωρίς ουλές και σημάδια», εξακολουθεί να περιλαμβάνει την κοπή του δέρματος, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν ορατά σημάδια.

Είναι η μεταμόσχευση μαλλιών η κατάλληλη λύση για εσάς;

Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών μπορούν να προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον δρ. Taylor όμως η μακροπρόθεσμη επιτυχία τους ποικίλλει. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 90% των ασθενών απολαμβάνουν καλή κάλυψη των μαλλιών ένα χρόνο μετά την επέμβαση, αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μόλις 9% μετά από 4 χρόνια. Παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο και υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση αποτελεί, επιπλέον, μια ξεχωριστή πρόκληση. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιηθεί αναισθησία, οι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν οίδημα στο τριχωτό της κεφαλής. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μοσχεύματα θα «πιάσουν» σωστά. Μπορεί να χρειαστούν έως και 10-18 μήνες για να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα της μεταμόσχευσης.

Μια σοβαρή απόφαση

Αν και οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, η απόφαση να υποβληθείτε στη διαδικασία δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε ενδελεχή έρευνα για να βρείτε τον κατάλληλο, εξειδικευμένο χειρουργό και είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες αποκατάστασης, ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας. Μπορεί η μεταμόσχευση μαλλιών να φαίνεται ως μια ελκυστική επιλογή, αλλά η κατανόηση των κινδύνων και η προετοιμασία για τη διαδικασία αποκατάστασης είναι το κλειδί για τη λήψη μιας τεκμηριωμένης απόφασης.

Διαβάστε επίσης:

Τριχόπτωση: Η βιταμίνη που δυναμώνει τα μαλλιά – Οι τροφές που την περιέχουν

Θέλετε λαμπερά και υγιή μαλλιά; Μια καθηγήτρια του Χάρβαρντ δίνει tips φροντίδας του τριχωτού

Μαλλιά: Μήπως τα χάνετε; Το απλό τεστ στο σπίτι που δίνει την απάντηση