Καθώς ξεκινά η ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα

Την 5η εβδομάδα της κύησης, αρχίζουν συνήθως να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Η κόπωση, η συχνοουρία και η ευαισθησία στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτή τη φάση. Την εμφάνισή τους κάνουν και οι πρώτες πρωινές ναυτίες, αλλά και μια αποστροφή προς τις τροφές με έντονες μυρωδιές, όπως τα μπαχαρικά. Πρόκειται για απολύτως φυσιολογικά συμπτώματα, καθώς οι ορμόνες ενισχύονται και το σώμα προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση.

 

Σε αυτή τη φάση το έμβρυο, που έχει τώρα το μέγεθος ενός σουσαμιού, αναπτύσσεται ταχύτατα μέσα στη μήτρα. Ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος, που παρέχουν τροφή και οξυγόνο στο μωρό σας, βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ τρία διακριτά στρώματα σχηματίζουν τα όργανα και τους ιστούς του. Ο νευρικός σωλήνας, η καρδιά, οι πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα αρχίζουν να παίρνουν μορφή. Αυτές οι πρώιμες εξελίξεις είναι ζωτικής σημασίας για τις λειτουργίες του εγκεφάλου και των οργάνων του μωρού.

Τα πρώτα απαραίτητα βήματα

 

Οι αισθητές σωματικές αλλαγές δεν είναι συνηθισμένες σε αυτό το πρώιμο στάδιο της κύησης. Είναι, όμως, η κατάλληλη στιγμή να επισκφθείτε το γιατρό σας και να τον ενημερώσετε σχετικά με το οικογενειακό σας ιστορικό. Εκεί κρύβονται πληροφορίες κομβικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Τέλος, σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να περιορίσετε τη λήψη καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι την ημέρα και να ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων και ιδιαίτερα φυλλικού οξέος, που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Με την επιστημονική υποστήριξη του ΜΗΤΕΡΑ