Τα φύκια, ο φυτικός πλούτος του βυθού της θάλασσας, αποτελούν πηγή τροφής για τη θαλάσσια ζωή αλλά και τον άνθρωπο. Κάθε τύπος φυκιών έχει ένα μοναδικό σύνολο θρεπτικών συστατικών και μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών εάν καταναλώνεται τακτικά. Η Leanne Timpson, Λέκτορας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Nottingham Trent επισημαίνει όλα τους οφέλη με άρθρο της στο The Conversation.
Αν και δεν αποτελεί κομμάτι της δυτικής διατροφής, καταναλώνονται ευρέως στην Ασία και αποτελούν βασικό συστατικό σε πολλά ιαπωνικά, κορεατικά και κινεζικά πιάτα. Για παράδειγμα, το nori είναι γνωστό ως το φύκι που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα των ρολών σούσι, ενώ το wakame αποτελεί συστατικό του διάσημου πιάτου ramen. Ως γεύση, δίνουν μια άμεσα αναγνωρίσιμη αίσθηση αλμύρας – γνωστή ως γεύση umami.
Παράλληλα, περικλείουν μια πληθώρα βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Πολλά φύκια περιέχουν φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις, οι οποίες είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και Ε – και μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο και ιώδιο.
Αυτά, όμως, με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία είναι τα φύκια wrack. Τα κυψελωτά και σπειροειδή φύκια έχουν συχνά σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από πολλά άλλα φύκια. Ωστόσο, το θρεπτικό περιεχόμενο ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των φυκιών, την τοποθεσία συγκομιδής και την εποχή κατά την οποία συλλέγονται.
Εκτός από θρεπτικά, τα φύκια μπορούν να αποτελέσουν πηγή πολύτιμων αντιμικροβιακών παραγόντων. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ έδειξε ότι τα είδη φυκιών μπορούν να καταπολεμήσουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών στα ζώα, ορισμένοι από τους οποίους γίνονται ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Παρόλα τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή τους, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο σε πολλά είδη φυκιών, η κατανάλωση φυκιών θα μπορούσε να επιδεινώσει τις παθήσεις του θυρεοειδούς ή να επηρεάσει τα θυρεοειδικά φάρμακα. Ορισμένες αναφορές υποδεικνύουν επίσης ότι, ανάλογα με τον βιότοπο, τα είδη φυκιών μπορεί να συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, το οποίο έχει αναφερθεί ότι προκαλεί τοξικότητα στο ήπαρ και τα νεφρά, και υδράργυρο, μια γνωστή νευροτοξίνη.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ελέγχετε τα μέγιστα επίπεδα μόλυνσης των διαφόρων χωρών για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα προϊόντα φυκιών και να αγοράζετε μόνο εκείνα που έχουν ελεγχθεί και θεωρηθεί ασφαλή για κατανάλωση.
Μπάνιο σε φύκια – Θα το δοκιμάζατε;
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος του λουτρού με φύκια, που εκτιμάται ότι είναι ευεργετική για την υγεία. Παρότι για πολλούς σίγουρα και μόνο η ιδέα του φυκιού που ακουμπά το δέρμα φαντάζει εφιάλτης, το λουτρό με φύκια των βράχων (bladderwrack) έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα ως τοπική θεραπεία για διάφορα δερματικά προβλήματα, από τη γήρανση του δέρματος έως την επούλωση πληγών.
Η πρακτική του μπάνιου σε φύκια εφαρμόζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και συστηνόταν αρχικά για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα για την ανακούφιση από τον πόνο, τη δυσκαμψία και τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Σήμερα, συνιστάται επίσης στους αθλητές μετά από μια επίπονη προπόνηση, επειδή η υψηλή περιεκτικότητα των φυκιών σε μαγνήσιο εικάζεται ότι καταπραΰνει τους καταπονημένους μύες.
Και η κοσμετολογία αξιοποιεί τη δράση των φυκιών, κυρίως λόγω των ενυδατικών ιδιοτήτων τους, ενώ έχουν και ισχυρή δράση κατά της φωτογήρανσης και της ανάπλασης του δέρματος.
Συνοψίζοντας, η ειδικός συνιστά να εντάξουμε τα φύκια στον καθημερινό τρόπο ζωής, ενσωματώνοντας τα στη διατροφή μας με μέτρο και -για τους πιο τολμηρούς- προσθέτοντας φύκια στη μπανιέρα, για ένα ευεργετικό μπάνιο.
Θαλάσσιο φύκι «δίνει» αποτελεσματικά αντιβιοτικά και αντικαρκινικά φάρμακα
Τα έλαια που μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν καρδιά και ήπαρ
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Το θαλασσινό γιατρικό που μειώνει τις ενοχλήσεις