Γίνεται η εμφύτευση και ξεκινά ο σχηματισμός εμβρύου και πλακούντα. Το ταξίδι της κύησης μόλις ξεκίνησε!

Την 4η εβδομάδα κύησης αρχίζουν να ενισχύονται οι υποψίες εγκυμοσύνης, καθώς η έμμηνος ρύση δεν έρχεται. Είναι η κρίσιμη περίοδος που το σώμα της γυναίκας ξεκινά τις διαδικασίες προσαρμογής για την ανάπτυξη του εμβρύου -και που το τεστ θα βγει με βεβαιότητα θετικό!

Ο προσδιορισμός της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού (ΠΗΤ) γίνεται συνήθως λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης και προσθέτοντας 280 ημέρες (ή 40 εβδομάδες) σε αυτήν την ημερομηνία. Πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιούν συχνά γιατροί και μαίες για την εκτίμηση της ΠΗΤ, αν και η ακριβής ημερομηνία τοκετού μπορεί να διαφέρει.

Το έμβρυο που θα σχηματιστεί θα είναι μικροσκοπικό όσο ένας σπόρος παπαρούνας. Τις επόμενες έξι εβδομάδες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται το νευρικό σύστημα, ο συνδετικός ιστός και τα όργανα του μωρού.

Σχηματισμός του εμβρύου και του πλακούντα

Την 4η εβδομάδα το ζυγωτό βρίσκεται στη διαδικασία εμφύτευσης στο επιθήλιο της μήτρας. Αποτελείται από εκατοντάδες κύτταρα που συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, τα οποία θα εξελιχθούν στην πορεία στο έμβρυο και στον πλακούντα. Στο στάδιο αυτό αρχίζουν να σχηματίζονται ο αμνιακός σάκος και ο πλακούντας που θα μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.

Τι συμπτώματα αναμένετε

Την 4η εβδομάδα εμφανίζονται συμπτώματα όπως ευαισθησία ή πρήξιμο στο στήθος, κόπωση και αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ενώ κάποιες γυναίκες θα έχουν ελαφρές κράμπες ή θα παρατηρήσουν ελάχιστες σταγόνες αίμα λόγω εμφύτευσης, καθώς το έμβρυο εγκαθίσταται στη μήτρα. Η αίσθηση της όσφρησης γίνεται ακόμα πιο έντονη και οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματικές μεταπτώσεις. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Με την επιστημονική υποστήριξη του ΜΗΤΕΡΑ