Αύριο, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας ακρόασης του για τη διοίκηση του Οργανισμού. Ως ακαδημαϊκός – είναι τακτικός καθηγητής στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – είναι βέβαιον πως ο κ. Πλαγιανάκος έχει εξοικειωθεί με τις ακροάσεις και τις παρουσιάσεις. Η διαδικασία στη Βουλή είναι τυπική – και θα επικυρώσει την επιλογή του από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Λιγότερο ή και καθόλου οικείο είναι όμως για τον νεαρό καθηγητή το πεδίο του ΕΟΠΥΥ, του ασφαλιστικού οργανισμού των εννέα εκατομμυρίων ασφαλισμένων, στο οποίο θα πρέπει να πορευτεί το επόμενο διάστημα – η θητεία του προβλέπεται πενταετής, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι αυτή δεν θα ολοκληρωθεί με τις επικείμενες εκλογές.
Η πεπατημένη που χάραξε ο πρώην πρόεδρος, και συνάδελφος του, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, αποτελεί πάντως για τον κ. Πλαγιανάκο μια καλή αφετηρία για τη δική του εκκίνηση. Το «τέρας» των οικονομικών βαρών και ιδίως των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ, με το οποίο έπρεπε να «παλέψει» ο κ. Μπερσίμης, έχει συρρικνωθεί. Ο Οργανισμός δεν παράγει πλέον ληξιπρόθεσμα και οι πληρωμές γίνονται σε 60 ημέρες που σημαίνει σχεδόν πραγματικός χρόνος από την παροχή των υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 τα ληξιπρόθεσμα ήταν περίπου 2,2 δισ. ευρώ και πλέον είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Το μέτωπο των οπτικών και των επαγγελματιών ειδικής αγωγής
Συρρικνωμένο είναι και το μέτωπο των παρόχων σήμερα, με τους οποίους ο προηγούμενος πρόεδρος βρισκόταν το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του σε μαραθώνιες συναντήσεις, αντιπαραθέσεις και διαπραγματεύσεις προκειμένου να υλοποιηθούν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις βάσει των μνημονίων. «Ενεργό» παραμένει το μέτωπο αυτό σε ό,τι αφορά τους οπτικούς και τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής.
Και αυτοί πιθανότητα θα είναι από τους πρώτους συνομιλητές του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Ο κλάδος των οπτικών απορρίπτει κατηγορηματικά τη διαδικασία που κατήρτισε το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ με τις βεβαιώσεις πληρωμής (voucher) από τους οφθαλμιάτρους καθώς και την υπογραφή συμβάσεων με τον Οργανισμό, κατά το πρότυπο των άλλων παρόχων υγείας. Το νέο σύστημα ψηφίστηκε σε νόμο τον περασμένο Ιούλιο κι έπρεπε να τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο υπό το βάρος των πιέσεων των οπτικών αλλά και των ασφαλισμένων, η διοίκηση έδωσε μεταβατικό διάστημα τριών μηνών. Στη διάρκεια αυτών οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να αγοράζουν τα γυαλιά και να προσκομίζουν στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) τα σχετικά παραστατικά προκειμένου να αποζημιωθούν.
Από την 1η Ιανουαρίου η προμήθεια γυαλιών οράσεως και οπτικών ειδών γίνεται με τη διαδικασία των βεβαιώσεων πληρωμής (voucher) που λαμβάνουν, μαζί με την ηλεκτρονική συνταγή, οι ασφαλισμένοι από τον οφθαλμίατρο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, οι συμβεβλημένοι οπτικοί οι οποίοι δέχονται τα voucher είναι ελάχιστοι. «Οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται μόλις σε έξι (!) πανελλαδικώς, αριθμός πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 10 εκατ. ασφαλισμένων», ανέφεραν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους. Πράγματι, και από τον ΕΟΠΥΥ αναφέρουν πως σε συγκεκριμένες μόνο πόλεις, όπως πχ Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Ελασσόνα, Κατερίνη, υπάρχουν καταστήματα οπτικών που δέχονται voucher και πως προφανώς αυτό σημαίνει προβλήματα για τους ασφαλισμένους. Μέχρι τώρα η στάση του ΕΟΠΥΥ ήταν σταθερή – και άκαμπτη κατά τους οπτικούς: οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν θα δέχονται το 2019 δικαιολογητικά ασφαλισμένων, όπου υπάρχει έστω και ένα κατάστημα οπτικών που δέχεται τα voucher. Μένει να φανεί αν στην ίδια «γραμμή» θα κινηθεί ο Οργανισμός επί διοίκησης Πλαγιανάκου.
Οι εναλλακτικές λύσεις για το θέμα της ειδικής αγωγής
Βαρύ είναι το κλίμα και στους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής, οι οποίοι επίσης αρνούνται την πληρωμή τους με voucher. Αυτός ο τρόπος αποζημίωσης των επαγγελματιών για λογοθεραπείες, εργοθεραπείας κ.α., που παρέχουν στους ασφαλισμένους είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο. Στη συνέχεια μετατέθηκε η εφαρμογή του για τον περασμένο Νοέμβριο και τελικά αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2019. Οι θεραπευτές έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης. Μάλιστα αύριο είναι η μέρα συζήτησης της προσφυγής και έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πανεπιστημίου, στο ΣτΕ.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερη και δύσκολη τη διαχείριση των θεραπευτών ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι έχουν μαζί τους τους συλλόγους γονέων παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής. Πάντως, μέχρι τώρα στον ΕΟΠΥΥ προσπαθούν να κερδίσουν (και άλλο) χρόνο. Δεν είναι τυχαίο πως το voucher δεν εκδίδεται ακόμη καθώς δεν υποστηρίζεται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παρότι ο αντιπρόεδρος υποστηρίζει πως θα προχωρήσει κανονικά.
Σε μία προσπάθεια να «απεμπλακεί» από τις κατηγορηματικές αρνήσεις των θεραπευτών ειδικής αγωγής ο ΕΟΠΥΥ τροποποίησε τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και «άνοιξε» την πόρτα των Κέντρων Αποκατάστασης Αναπηρίας ώστε να απευθύνονται σε αυτά οι ασφαλισμένοι για συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχοθεραπείας. Οι εργοθεραπευτές προσέφυγαν στο ΣτΕ για αυτό, ζητώντας την ακύρωση του.
Οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους εξειδικευμένους γιατρούς
Παρόλο που το εγχείρημα του οικογενειακού γιατρού «χρεώνεται» στο υπουργείο Υγείας και στον ειδικό γραμματέα, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, ο ΕΟΠΥΥ έχει εμπλακεί θέλοντας και μη. Τον περασμένο Ιούλιο ο ΕΟΠΥΥ διέκοψε τις συμβάσεις με όλους τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους (περίπου 2.500) και κάλεσε τους συγκεκριμένους γιατρούς να υπογράψουν εκ νέου συμβάσεις ως οικογενειακοί γιατροί. Μέχρι και το τέλος του έτους είχαν υπογράψει συμβάσεις περίπου 700 γιατροί κι ενώ ο ΕΟΠΥΥ ζητούσε 2.800. Οι συμβάσεις με τους εξειδικευμένους γιατρούς, στους οποίους οι ασφαλισμένοι θα πάνε με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, είναι το άλλο μεγάλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Τώρα ο Οργανισμός έχει περίπου 2.500 συμβεβλημένους γιατρούς οι οποίοι πληρώνονται έως και 200 επισκέψεις ασφαλισμένων τον μήνα. Ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει πως η αποζημίωση των γιατρών συζητείται να γίνεται κατά πράξη και περίπτωση καθώς επίσης πως οι συμβάσεις θα κατανέμονται με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή και ειδικότητα. Το περιεχόμενο των συμβάσεων με τους εξειδικευμένους γιατρούς θα φέρει την υπογραφή του κ. Πλαγιανάκου.
Η συνέχεια της ψηφιακής εποχής του ΕΟΠΥΥ και η ταλαιπωρία στα φαρμακεία του Οργανισμού
Επί της θητείας του κ. Μπερσίμη ο ΕΟΠΥΥ μπήκε δυναμικά στην ψηφιακή εποχή του. Μεταξύ άλλων ολοκληρώθηκε ο ασφαλιστικός φάκελος, οι κλειστοί προϋπολογισμοί, η ηλεκτρονική προέγκριση των ακριβών φαρμάκων καθώς και το Μητρώο υλικών – το τελευταίο μάλιστα «χάρισε» στον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ευρωπαϊκή τιμητική διάκριση για τη δράση του κατά της διαφθοράς και της απάτης. Ο κ. Πλαγιανάκος, ως καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι βέβαιον πως αντιλαμβάνεται την αξία της συνέχειας του ψηφιακού μετασχηματισμού του Οργανισμού. Ένα από τα έργα που είχαν δρομολογηθεί επί Μπερσίμη και θα κληθεί να ολοκληρώσει ο κ. Πλαγιανάκος ήταν η αποϋλοποίηση και η ηλεκτρονικές υπογραφές. Πρόκειται για έργα που στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί ο νέος πρόεδρος και σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερο πεδίο των 28 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, που εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση περίπου 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι του Οργανισμού. Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε καταρτίσει σχέδιο για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των ασθενών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – οι ουρές και οι αναμονές δυστυχώς χαρακτηρίζουν αρκετά από αυτά, παρότι τα φάρμακα προορίζονται για ασθενείς με πολύ σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας.