Με μια σωρεία σοβαρών επιπτώσεων για τη ζωή και την ανθρώπινη υγεία έχουν συσχετιστεί οι περιβαλλοντικοί ρύποι, φαίνεται όμως ότι ακόμη δε γνωρίζουμε το πλήρες εύρος των σύγχρονων περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην διαβίωση και την ευημερία μας. Αυτό αναδεικνύει τουλάχιστον νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open και συσχετίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση με μια επιπλέον απειλή για την υγεία: Τον κίνδυνο ψωρίασης.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον δρ. Junhui Wu από τη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, η οποία θέλησε να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της παρατεταμένης έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και της εμφάνισης ψωρίασης, καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γενετικής προδιάθεσης για τη νόσο.
Για το σκοπό αυτό, η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα 474.055 ατόμων για περίπου 12 χρόνια, με τα ευρήματα να αναδεικνύουν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης ψωρίασης και της έκθεσης σε διάφορους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Πιο αναλυτικά, η έκθεση σε μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm (PM2,5) και 10 μm (PM10), καθώς και σε διοξείδιο και οξείδια του αζώτου, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης. Όσο μεγαλύτερο ήταν, μάλιστα, το εύρος αυτών των ρύπων, τόσο υψηλότερος ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η συχνότητα έκθεσης στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Ειδικότερα, όπως ήταν αναμενόμενο, τα άτομα που εξετίθεντο περισσότερο στους ατμοσφαιρικούς ρύπους αντιμετώπιζαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ψωρίασης.
Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της γενετικής προδιάθεσης για ψωρίαση. Τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο, που εκθέτονταν επίσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντιμετώπιζαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και χαμηλότερη έκθεση στη ρύπανση.
«Είναι σημαντικό να υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, με στόχο τον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία των ατόμων από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την ψωρίαση», επεσήμαναν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.
Ψωρίαση: Η δερματοπάθεια που δεν κάνει διακρίσεις – Ο ρόλος του στρες
Ψωρίαση: Η αυτοφλεγμονώδης νόσος που αφορά 200.000 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα