Πόσο χρονών αισθάνεστε; Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ μεγαλύτεροι απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Η δημοσκόπηση σε 2.000 Αμερικανούς ηλικίας άνω των 28 ετών ανέδειξε ότι ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι ο πόνος στις αρθρώσεις. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι ο μέσος άνθρωπος άνω των 45 ετών αισθάνεται 12 χρόνια μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία, με το 55% των συμμετεχόντων να «κατηγορούν» τον αρθρικό πόνο. Το 45% αυτών, μάλιστα, δήλωσε ότι ο πόνος αυτός είναι τόσο έντονος, που δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή τους ζωή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών (85%) βιώνει κάποιου είδους πόνο στις αρθρώσεις, με τους μισούς από αυτούς να μην συνειδητοποιούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν από την άσκηση. Αυτό οδηγεί την πλειονότητα στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχει λύση για μόνιμη ανακούφιση. Τα κυριότερα αίτια που φαίνεται να προκαλούν στους ανθρώπους την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία είναι ο σωματικός πόνος (55%), η εύκολη κόπωση (48%) και η αίσθηση αδράνειας (31%).

Από το 47% που δήλωσε ότι δεν αισθάνεται αντίστοιχα με την ηλικία του, οι baby boomers απάντησαν ότι αισθάνονται κατά μέσο όρο 14 χρόνια μεγαλύτεροι, οι ερωτηθέντες της Silent Generation ανέφεραν ότι αισθάνονταν 12 χρόνια μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία και οι Gen Xers είπαν ότι νιώθουν κατά μέσο όρο μια δεκαετία μεγαλύτεροι.

Ο πόνος που εμποδίζει τις καθημερινές ενέργειες αποτελεί σίγουρα μια σοβαρή πρόκληση στη ζωή των ανθρώπων, γι’ αυτό και οι περισσότεροι (71%) τον αγνοούν, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν κανονικά στις καθημερινές τους συνήθειες. «Μέχρι να το βιώσουν, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τον συνολικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο πόνος στις αρθρώσεις στη ζωή τους», σχολίασε ο Rob Morocco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Motive Health. «Η απώλεια της κινητικότητας και της αυτονομίας λόγω του αρθρικού πόνου μπορεί να είναι απογοητευτική και, χωρίς αμφιβολία, κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να μειώσει τον υπάρχοντα πόνο και να τον αποτρέψει μελλοντικά, βοηθώντας πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν στην ποιότητα ζωής τους».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχοντες δεν παραδέχονται ότι πονούν στους άλλους, φοβούμενοι ότι θα αντιμετωπιστούν ως μεγάλοι ή αδύναμοι (19%), εγωιστές (18%), ή υπερευαίσθητοι (18%). Το 45% έχει σταματήσει να κάνει πράγματα που αγαπά εξαιτίας του πόνου, ενώ το 23% έχει νιώσει ότι έχει απογοητεύσει τους άλλους, χάνοντας προσωπικές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις εξαιτίας του πόνου.

Ο πόνος στα γόνατα επηρεάζει συγκεκριμένα περίπου το 40% των συμμετεχόντων, πολλοί από τους οποίους χρειάστηκε να επανεξετάσουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να προσαρμοστούν στην έλλειψη κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένου του τόπου διαμονής τους (25%), του τόπου εργασίας τους (22%) και του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουν (17%). Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (98%), ανεξάρτητα από τη δημογραφική ομάδα στην οποία ανήκουν, δήλωσαν ότι θα αισθάνονταν μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον αν δεν αντιμετώπιζαν τον πόνο στο γόνατο.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς (54%) παρουσιάζονται πρόθυμοι να αλλάξουν τη διατροφή και την άσκησή τους προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το 52% δήλωσε πρόθυμο να δοκιμάσει φυσικοθεραπεία και ασκήσεις στο σπίτι. Τέλος, 6 στους 10 ανέφεραν ότι είναι πιθανό να ενσωματώσουν νέα τεχνολογία στη ρουτίνα ευεξίας τους στο σπίτι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πόνο στις αρθρώσεις.

«Ενώ ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι η ζωή τους βρίσκεται σε παύση, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να κινηθούν ξανά. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η οικοδόμηση μυϊκής δύναμης κατέχει κομβικό ρόλο στην επίλυση του πόνου των αρθρώσεων. Έχοντας αυτή τη γνώση, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ξέρουν τώρα τις λύσεις που θα τους βοηθήσουν να ξαναζήσουν μια πλήρη, ενεργή ζωή», κατέληξε ο Morocco.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στις αρθρώσεις: 5 tips που ανακουφίζουν και μας «γλιτώνουν» το χειρουργείο

Αρθρώσεις: Γιατί πονούν στην εμμηνόπαυση – Χρήσιμες συμβουλές που ανακουφίζουν

Ευλυγισία: Τρεις τρόποι να μη τη χάσουμε καθώς μεγαλώνουμε