Το ανεκτίμητο αποτύπωμα της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, την οικονομία και την κοινωνία αναδείχθηκε περίτρανα όσο και δραματικά με την πανδημία κορωνοϊού. Η μάχη με τα νοσήματα συνεχίζεται αμείωτη, καταγράφονται όμως πλέον ολοένα περισσότερες νίκες χάρη στις καινοτόμες θεραπείες. Η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί πυλώνα του συστήματος υγείας καθώς με τις νέες θεραπείες μειώνεται η ανάγκη για Επείγοντα, χειρουργεία, νοσηλείες, συνεπώς μειώνονται οι δαπάνες και παράλληλα αυξάνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών.
«Η φαρμακευτική καινοτομία συνέβαλε στη μέση αύξηση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων κατά 10,4 μήνες το χρονικό διάστημα 1995-2015, που αντιστοιχεί στο 44% της συνολικής αύξησης της μακροζωίας που επιτεύχθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο» λέει, περιγράφοντας την αξία της καινοτομίας και τον καταλυτικό ρόλο της στη ζωή μας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρίας AbbVie Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας καθώς και πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη.
«Οι καινοτόμες θεραπείες μειώνουν τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πέρα από τα θετικά άμεσα οφέλη για την υγεία των ασθενών και την αποφυγή δαπανών στο σύστημα υγείας, επιφέρουν γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη» σημειώνει.
Στην Ελλάδα η σκληρή πραγματικότητα διαμορφώνεται μέχρι τώρα από την περιορισμένη χρηματοδότηση και τις αδύναμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατάσταση που πρέπει να αλλάξει άμεσα, όπως τονίζει η κυρία Μπαρμπετάκη καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον φαρμακευτικό κλάδο σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των Ελλήνων σε νέες καινοτόμες θεραπείες, τη στιγμή που τις χρειάζονται. Έχουμε πλαίσιο αξιολόγησης νέων φαρμάκων, έχουμε δεδομένα, έχουμε διάθεση για συνεργασία, πρέπει να προχωρήσουμε» λέει η επικεφαλής της AbbVie Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.
Μιλώντας για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρώτη μετά από 20 χρόνια, που θα ορίζει τη θεραπεία των ασθενών στις δεκαετίες που θα έρθουν, η κυρία Μπαρμπετάκη βλέπει ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις.
Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: