Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να κάνετε δωρεάν διακοπές σε έναν ελαιώνα, που απέχει μόλις 800 μέτρα από τη θάλασσα, στον οποίο ζουν 150 σκύλοι και 40 γάτες; Και εσείς να προσφέρετε τη φροντίδα σας σε ένα από αυτά τα ζωάκια, αλλά και την εθελοντική σας εργασία για τη συντήρηση και διαμόρφωση του χώρου;
Την ιδέα αυτή είχε ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης – μη κερδοσκοπικός οργανισμός – και πήρε «σάρκα και οστά» με το πρόγραμμα εθελοντοτουρισμού για τα αδέσποτα ζωάκια, το οποίο δεν είναι επιχορηγούμενο, αλλά υλοποιείται από δωρεές και με την οικονομική στήριξη των μελών του Συλλόγου. «Το πρόγραμμα είχε μεγάλη απήχηση, κι έτσι το υλοποιούμε για δεύτερη χρονιά στη σειρά. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι, κυρίως, νέοι, ηλικίας 20 έως 40 ετών, πράγμα που δείχνει πως υπάρχει μια ευαισθητοποίηση, ως προς τα αδέσποτα ζωάκια, από τη νέα γενιά. Επίσης, τον χώρο μας επισκέπτονται και ξένοι από Αμερική, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, και διαπιστώνουμε πόσο συνειδητοποιημένοι είναι και πόσο διαφορετικό τρόπο σκέψης έχουν ως προς τα ζώα: έχουν δικαιώματα, είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας, η ζωή τους έχει αξία», τονίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Τρίπολης, Γιώργος Ζαφειράκης.
Σε ένα κτήμα επτά στρεμμάτων, λοιπόν, που βρίσκεται στο Παράλιο Άστρος της Αρκαδίας, ζουν ελεύθεροι 150 σκύλοι, όλων των ηλικιών, από κουτάβια μέχρι ηλικιωμένα ζωάκια, και 30-40 γατούλες.
Τα ζωάκια αυτά βρέθηκαν στο δρόμο τραυματισμένα, ακρωτηριασμένα, άρρωστα, ενώ άλλα ήταν μόλις μερικών ημερών, που διασώθηκαν από τον Σύλλογο και τους προσφέρθηκε η ιατρική περίθαλψη και φροντίδα που είχαν ανάγκη. Σήμερα, χαίρουν άκρας υγείας, είναι φιλικά με τους ανθρώπους και δεν παραλείπουν να ακολουθούν σε κάθε τους βήμα τους επισκέπτες, αλλά και τους ανθρώπους που τα φροντίζουν όλο το χρόνο. Γιατί στον χώρο φιλοξενίας υπάρχουν άνθρωποι, 24 ώρες το 24ωρο, που τα επιβλέπουν.
«Οι σκύλοι μας είναι κοινωνικοποιημένοι και έχουν μάθει να ζουν σε σπίτι, καθώς ο χώρος μας διαθέτει καταλύματα», διευκρινίζει ο κ. Ζαφειράκης και υπογραμμίζει ότι οι χώροι φιλοξενίας αδέσποτων ζώων πρέπει να είναι ανοιχτοί για το κοινό, να έχουν άμεση επαφή με τα ζωάκια και να είναι αξιοπρεπείς.
«Θυμάται μία οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφτεί τον χώρο φιλοξενίας και θέλησε να υιοθετήσει το σκυλάκι που φρόντιζε στο διάστημα παραμονής της, αλλά δεν μπορούσε να το μεταφέρει με τα ΚΤΕΛ. Έτσι, μετά δέκα μέρες επέστρεψε, αυτή τη φορά με αυτοκίνητο, για να πάρει τον σκυλάκο. Πολλοί είναι κι εκείνοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για να ζήσουν την εμπειρία. Άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα, αλλά δεν είχαν δικά τους. Μάλιστα, είναι αυτοί που, κυρίως, υιοθετούν», υποστηρίζει ο κ. Ζαφειράκης.
Όσοι θέλουν, λοιπόν, να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τη φροντίδα ενός ζώου και την προσωπική τους εργασία, προκειμένου να συντηρηθεί ο χώρος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: η διαμονή τους και το φαγητό είναι δωρεάν, ενώ οι δουλειές όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα κ.ά. μοιράζονται, πάντα σε συνεννόηση. Η απασχόληση είναι, περίπου, τέσσερις ώρες ημερησίως. Το ζωάκι που θα έχουν υπό την προστασία τους, θα το ταΐζουν, θα το πηγαίνουν βόλτα και, γενικότερα, θα καλύπτουν τις ανάγκες του.
Ο κ. Ζαφειράκης δηλώνει ευχαριστημένος από το πρόγραμμα, όμως αγωνιά για το αύριο, καθώς οι ανάγκες του χώρου φιλοξενίας είναι μεγάλες, ενώ τα έσοδα δεν επαρκούν.
Όποιος θέλει να βοηθήσει οικονομικά τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Τρίπολης, ή να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα του στο Facebook: Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης/Tripoli Animal Shelter, GR.