Μια πιο μετριοπαθής θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να κάνει τη ζωή των ασθενών με τρία συγκεκριμένα είδη καρκίνου ευκολότερη, χωρίς παράλληλα να διακυβεύεται η έκβαση της υγείας τους, επισήμανε μια ιατρική ομάδα στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο. Οι μελέτες που καταδεικνύουν την τάση αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης της μεγαλύτερης διοργάνωσης για τον καρκίνο στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τα οφέλη των λιγότερο εντατικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Τα νέα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας μακροπρόθεσμης ερευνητικής τάσης που υποστηρίζει ότι οι πιο μετριοπαθείς θεραπευτικές επιλογές -λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερη χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες- μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής τους.
Ιστορικά, οι στρατηγικές θεραπείας του καρκίνου έδιναν έμφαση σε πιο εντατικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού υποβάλλονταν κάποτε σε τεράστιες δόσεις χημειοθεραπείας και μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, με αποτέλεσμα να ωθούνται στα πρόθυρα θανάτου, χωρίς να παρουσιάζουν απαραίτητα βελτιωμένα αποτελέσματα. Η προσέγγιση δεν απέδωσε καλύτερα από τη χημειοθεραπεία, ενώ επιπλέον οι ασθενείς υπέφεραν. Σήμερα, σε μια προσπάθεια βελτιστοποίησης της φροντίδας για τον καρκίνο, οι ειδικοί αμφισβητούν την αναγκαιότητα των εκτεταμένων θεραπειών και διερωτώνται: «Χρειαζόμαστε όλη αυτή τη θεραπεία που χρησιμοποιήσαμε στο παρελθόν;».
Είναι ένα ερώτημα, «που θα πρέπει να τίθεται ξανά και ξανά», δήλωσε η δρ. Tatjana Kolevska, ιατρική διευθύντρια του Εθνικού Προγράμματος Αριστείας για τον Καρκίνο Kaiser Permanente, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς επανεκτίμησης της έντασης μιας θεραπείας. «Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου καθιστούν δυνατή αυτή τη στροφή. Τα βελτιωμένα φάρμακα επιτρέπουν πιο αποτελεσματικές και ανεκτές θεραπείες, με λιγότερες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές», εξηγεί ο δρ. William G. Nelson από την Ιατρική Σχολή Johns Hopkins.
Τα κυριότερα σημεία της συζήτησης αφορούσαν σε 3 τύπους καρκίνου:
- Καρκίνος οωθηκών
Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ασφαλές να αποφεύγεται η αφαίρεση λεμφαδένων που φαίνονται υγιείς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα για 379 ασθενείς – στις μισές αφαιρέθηκαν οι λεμφαδένες και στις άλλες μισές όχι. Μετά από 9 χρόνια, δεν υπήρχε διαφορά στο πόσο έζησαν οι ασθενείς, ενώ όσες υποβλήθηκαν σε λιγότερο ακραία χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισαν λιγότερες επιπλοκές, όπως η ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Γαλλίας.
- Καρκίνος οισοφάγου
Αυτή η γερμανική μελέτη εξέτασε 438 άτομα με έναν τύπο καρκίνου του οισοφάγου που μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. Οι μισοί έλαβαν ένα κοινό σχέδιο θεραπείας που περιλάμβανε χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση στον οισοφάγο. Οι άλλοι μισοί έλαβαν μια άλλη προσέγγιση που περιλάμβανε και ακτινοβολία. Σημειώνεται ότι και οι δύο τεχνικές θεωρούνται συνήθεις. Μετά από τρία χρόνια, το 57% εκείνων που έλαβαν χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση είχε επιβιώσει, σε αντίθεση με όσους έλαβαν και ακτινοβολία, το ποσοστό των οποίων έφτανε στο 51%. Το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών χρηματοδότησε τη μελέτη.
- Λέμφωμα Hodgkin
Από τη σύγκριση δύο χημειοθεραπευτικών σχημάτων για το προχωρημένο λέμφωμα Hodgkin διαπιστώθηκε ότι η λιγότερο εντατική θεραπεία ήταν πιο αποτελεσματική για τον καρκίνο του αίματος, προκαλώντας παράλληλα λιγότερες παρενέργειες. Μετά από τέσσερα χρόνια, η λιγότερο σκληρή χημειοθεραπεία κράτησε την ασθένεια υπό έλεγχο στο 94% των ατόμων, σε σύγκριση με το 91% εκείνων που έλαβαν την πιο εντατική θεραπεία. Η δοκιμή περιελάμβανε 1.482 άτομα από εννέα χώρες και χρηματοδοτήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία ενός από τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στην πιο ήπια χημειοθεραπεία που μελετήθηκε.
Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια σημαντική αλλαγή στη φιλοσοφία της θεραπείας του καρκίνου. Αμφισβητώντας την ανάγκη για εκτεταμένες θεραπείες και αξιοποιώντας τις εξελίξεις στη φαρμακολογία, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι μια πιο μετριοπαθής αντιμετώπιση μπορεί να προσφέρει τελικά περισσότερα, οδηγώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Καθώς ο τομέας της ογκολογίας συνεχίζει να εξελίσσεται, οι συνεχιζόμενες μελέτες και οι κλινικές δοκιμές θα είναι ζωτικής σημασίας για την τελειοποίηση και τη βελτιστοποίηση της θεραπείας του καρκίνου.
Καρκίνος: Πόσο πιθανή είναι η εμφάνιση του σε γυναίκες που τοποθετούν εμφυτεύματα στήθους
Καρκίνος – Μεταστάσεις: Ελπίδες για θεραπεία από την μελέτη του ιού που προσβάλλει τα φασόλια