Η σύναψη κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί απόφαση που διασφαλίζει τον πολίτη από απρόοπτα και σαφώς του παρέχει και αποζημίωση όταν συμβεί αυτό που έχει ασφαλίσει.

Είτε πρόκειται για όχημα, είτε για σπίτι, είτε για «ευθύνη επαγγέλματος» είτε για Υγεία είτε για ό,τι άλλο έχει αποφασίσει να ζητήσει ασφαλιστική κάλυψη, αυτό που επιδιώκεται είναι η «θωράκιση» απέναντι σε απρόοπτα.

Συνεπώς η εκκίνηση της ασφάλισης θα πρέπει να γίνει με προσοχή σε ένα σημείο: την ειλικρίνεια από την πλευρά του προς ασφάλιση πολίτη για το τι θέλει να ασφαλίσει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Αυτό είναι το κομβικό σημείο επί του οποίου ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα προτείνει, θα συμβουλέψει και θα διασφαλίσει την σύναψη ενός σωστού ασφαλιστικού συμβολαίου.

Τι σημαίνει όμως ειλικρίνεια; Σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμα για την σωστή ασφάλιση. Δηλαδή δε μπορεί να ξεχάσει να αναφέρει για παράδειγμα στην ασφάλιση εξοχικής κατοικίας ότι βρίσκεται πλάϊ σε δάσος, ούτε στην ασφάλιση υγείας ότι έχει κάποιο πρόβλημα χρόνια το οποίο μπορεί να μην τον οδηγεί στο νοσοκομείο, αλλά όταν αυτό θα συμβεί και αν εντοπιστεί πιθανόν, να εγείρει αμφιβολίες και να μην καλυφθεί από την ασφαλιστική. Πολύ περισσότερο, μπορεί να ακυρώσει και το συμβόλαιο. Το ίδιο σημαντικά είναι και τα όσα αφορούν την ασφάλιση πλωτού μέσου, και την ευθύνη επαγγέλματος (το πού αυτό ασκείται και με ποιους όρους), καθώς οτιδήποτε ξεφεύγει από το σύνηθες, αποτελεί θέμα προς εξέταση για τις συνθήκες και τα άλλα σχετικά που το αφορούν τα οποία μπορεί να αποτελούν λόγο μη αποζημίωσης.

Γίνεται κατανοητό ότι όσο πιο σαφής και ειλικρινής είναι ο υποψήφιος προς ασφάλιση, τόσο πιο δύσκολο είναι να υπάρξουν προβλήματα όσον αφορά τις καλύψεις του.

Το συμπέρασμα είναι ότι και εδώ η ασάφεια τιμωρείται και ανατρέπει κάτι που λανθασμένα ή με δόλο είχε προηγηθεί της ασφάλισης. Ιδιαίτερα στα θέματα υγείας όπου παρατηρούνται και τα περισσότερα προβλήματα, οι εξετάσεις και τα αποδεικτικά υγείας πριν την σύναψη ενός συμβολαίου διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κάλυψη του κατόχου του.

Διαβάστε επίσης:

Οι «γκρίζες ζώνες» στα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας – Τι να προσέξετε

Αξίζει να κάνω ιδιωτική ασφάλιση, αφού έχω το ταμείο μου; Ο ειδικός απαντά

Τι προσφέρουν οι εφαρμογές των ασφαλιστικών εταιρειών – Όλα τα οφέλη