Οι νοσοκομιακές λοιμώξεις που προέρχονται από μικρόβια θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών. Νεότερη μελέτη από το NHS Lanarkshire στη Σκωτία αποκαλύπτει κάποιες από τις πραγματικές εστίες αυτών των βακτηρίων και μυκήτων, που διατηρούν παράλληλα υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής.
Η Stephanie Dancer, καθηγήτρια και σύμβουλος μικροβιολόγος στο NHS Lanarkshire, μαζί με την ερευνητική της ομάδα, πήρε δείγματα από διάφορες επιφάνειες στις τουαλέτες των νοσοκομείων και πέρα από τους προφανείς ενόχους, όπως τα καζανάκια της τουαλέτας και τα χερούλια της πόρτας, βακτήρια βρέθηκαν μέχρι και στις φαινομενικά αθώες οροφές και τους αεραγωγούς.
Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ισπανία, υποδεικνύουν μια μάλλον ανησυχητική εικόνα για το τι κρύβεται σε αυτούς τους πολυσύχναστους χώρους.
Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναικείες τουαλέτες -και ειδικότερα οι γυναικείες τουαλέτες του προσωπικού- ήταν οι πιο καθαρές από όλες και με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε μικρόβια. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα υπήρχε στις τουαλέτες των ασθενών, καθώς εκεί ήταν υψηλή η συγκέντρωση πολυανθεκτικών βακτηρίων, μια απειλή δημόσιας υγείας που γιγαντώνεται παγκοσμίως. Αυτά τα παθογόνα, όπως το Staphylococcus aureus, το Escherichia coli και το Pseudomonas aeruginosa, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, ιδίως σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον, η αύξηση των ουδέτερων ως προς το φύλο τουαλετών (unisex), συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών για άτομα με αναπηρία, αποτελεί επίσης σημείο ανησυχίας. Διαπιστώθηκε ότι αυτές είχαν συνολικά το υψηλότερο μικροβιακό φορτίο, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης χρήσης και της διαφορετικής στάσης απέναντι στην καθαριότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, απ’ όλες ήταν ότι οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί βρέθηκαν σε ψηλότερες επιφάνειες, όπως σε οροφές και αεραγωγούς: «Εκτιμούμε ότι η μόνη λογική εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι με το τράβηγμα στο καζανάκι της τουαλέτας, διασπείρεται οτιδήποτε βρίσκεται στη λεκάνη της τουαλέτας μέσω των σωματιδίων του νερού που φέρουν αυτούς τους οργανισμούς, μολύνοντας σημεία της τουαλέτας που βρίσκονται ψηλότερα» εξηγεί η Δρ Dancer.
Παρόλα αυτά η λύση είναι απλή: προτού τραβήξετε το καζανάκι, φροντίστε να κλείσετε το καπάκι της τουαλέτας, και όχι μόνο σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και στην τουαλέτα του σπιτιού: «Οι αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί και οι μολυσμένες επιφάνειες ενέχουν δυνητικό κίνδυνο μόλυνσης. Οι νοσοκομειακές τουαλέτες θα πρέπει να έχουν καπάκια, τα οποία θα πρέπει να κλείνουν πριν τραβήξετε το καζανάκι, ενώ οι τουαλέτες των ασθενών θα πρέπει να καθαρίζονται συχνότερα από τις υπόλοιπες τουαλέτες» τονίζει η Δρ Dancer.
Ως προς το διαχωρισμό ανάλογα με το φύλο, η ίδια υποστηρίζει ότι «με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης, δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις τουαλέτες ενός φύλου υπέρ των τουαλετών unisex, αφού αυτές οι τουαλέτες είχαν συνολικά την υψηλότερη μικροβιακή επιβάρυνση».
Τέλος, και το τακτικό πλύσιμο των χεριών αποτελεί ακόμα μια στρατηγική για να συμβάλουμε όλοι στη μείωση της εξάπλωσης των μικροβίων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με την υγιεινή των χεριών. Επομένως, κατεβάστε το καπάκι πριν τραβήξετε το καζανάκι και στη συνέχεια πλύνετε καλά τα χέρια σας και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα» καταλήγει η Δρ Dancer.
Ανθεκτικά μικρόβια: Η απλή κίνηση που φρενάρει την εξάπλωσή τους και σώζει ζωές
Απίστευτο: Οι ήχοι στο WC αποκαλύπτουν πόσο υγιές είναι το έντερο
Να γιατί δεν πρέπει να πιάσετε το πόμολο της πόρτας στις ανδρικές τουαλέτες