Τι είναι αυτό τελικά που επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία; Από την εφηβεία ή τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης μέχρι τα γεράματα οι ορμές μας χτυπούν την πόρτα με διαφορετικό τρόπο και συχνότητα. Τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη είναι οι ορμόνες που παίζουν κρίσιμους ρόλους στην εφηβεία, τη γονιμότητα και τη σεξουαλική ορμή. Έρευνες βέβαια έχουν αποδείξει ότι ακόμα και στη μέση ηλικία οι ηλικιωμένοι παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί. Παρόλα αυτά, αν και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, δεν είναι πάντα σαφές πόσο μεγάλη είναι η διαφορά.
Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες τη σεξουαλική ζωή σε κάθε ηλικία
Στα 20
Όταν οι άντρες διανύουν τη δεκαετία των 20 τους χρόνων, η τεστοστερόνη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το ίδιο και η σεξουαλική επιθυμία ως αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι και μια περίοδος που εντείνεται το άγχος λόγω της απειρίας στο σεξ. Αυτό μπορεί να αποτελεί μέρος του λόγου για τον οποίο το 8%, και πιθανώς περισσότεροι, των ανδρών στα 20 τους αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία.
Από την άλλη, οι γυναίκες μέχρι τα 30 τους έτη βρίσκονται στην πιο γόνιμη περίοδο. Παρόλα αυτά, η γυναικεία επιθυμία δεν βρίσκεται στο απόγειό της, καθώς αυξάνεται ακριβώς όταν η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται προς το τέλος της δεκαετίας των 20, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Στα 30 και τα 40
Στην επόμενη δεκαετία των 30 αλλά και των 40, αρκετοί άντρες εξακολουθούν να έχουν έντονη σεξουαλική ορμή, παρότι η τεστοστερόνη αρχίζει να μειώνεται αργά γύρω στην ηλικία των 35 ετών. Συνήθως μειώνεται κατά περίπου 1% ετησίως, αλλά μπορεί να είναι ταχύτερη για ορισμένους άνδρες. Επιπλέον, για πολλούς άνδρες, το άγχος της εργασίας, της οικογένειας και άλλων υποχρεώσεων μπορεί να επηρεάσει το ενδιαφέρον για το σεξ.
Για τις γυναίκες, αυτές οι δεκαετίες ισοδυναμούν με μεγαλύτερη σεξουαλική ορμή. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες μεταξύ 27 και 45 ετών είχαν πιο συχνές και πιο έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις από ό,τι οι νεότερες ή οι μεγαλύτερες γυναίκες. Επίσης, έκαναν περισσότερο σεξ και ήταν πιο πιθανό να το κάνουν νωρίτερα σε μια σχέση.
Στα 50
Στη μέση ηλικία, η στυτική δυσλειτουργία γίνεται όλο και συχνότερη, ενώ και οι στύσεις δεν είναι το ίδιο σταθερές. Αλλά δεν είναι η ίδια η ηλικία που προκαλεί το πρόβλημα όσο τα προβλήματα υγείας που γίνονται πιο συχνά με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία, καθώς και τα φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Αν και τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται με την ηλικία, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς αυτό επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή.
Στις γυναίκες, το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, ή η μικρότερη ανησυχία για την εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει ορισμένες γυναίκες να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ. Όμως, η εμμηνόπαυση στέκεται εμπόδιο κάποιες φορές και τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο και να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα. Οι εξάψεις, το άγχος, η αύξηση του βάρους και τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να σας οδηγήσουν σε λιγότερη διάθεση.
Σε κάθε ηλικία και σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει σε ζητήματα σεξουαλικής λειτουργίας. Με τον ίδιο τρόπο, βοηθά και η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, για να μη χαθεί το ενδιαφέρον με τα χρόνια.
Εμμηνόπαυση: Το «αντίδοτο» που ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση
Νέες ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση μπορούν να παραμείνουν οι γυναίκες