H φαρμακευτική δαπάνη και η στήριξη της καινοτομίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως κόστος, αλλά ως κρίσιμη επένδυση για την ευημερία του ανθρώπου και τη δραστική βελτίωση της ζωής των ασθενών. Αυτό ήταν το βασικότερο μήνυμα της ομιλίας της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της AstraZeneca Ελλάδος και Κύπρου Έλενας Χουλιάρα στο πλαίσιο του φετινού Delphi Economic Forum. Πρόκειται για μία προσέγγιση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ορισμένα βασικά δεδομένα που τη συνοδεύουν. Η αύξηση π.χ. του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 30 χρόνια στην Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φαρμακευτική καινοτομία, όπως προκύπτει από στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η κα. Χουλιάρα. «Η φαρμακευτική καινοτομία είναι αυτή που στήριξε την υγεία μας, την καλή ποιότητα και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και συνολικά την ευημερία και την ανάπτυξη των κοινωνιών και των οικονομιών μέχρι σήμερα. Αποτελεί, λοιπόν, μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε και στο μέλλον τα οφέλη που μας προφέρει», τόνισε.
Αναφερόμενη στο άμεσο μέλλον μάλιστα η κα. Χουλιάρα επεσήμανε ότι οι καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές -οι περισσότερες ακριβείας- θα αυξάνονται και θα βρίσκονται στη διάθεσή μας με εξαιρετικά γρηγορότερους ρυθμούς. «Έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Σκεφτείτε τις επαναστατικές ανακαλύψεις που μας περιμένουν στα επόμενα χρόνια, όπως η θεραπεία του καρκίνου ή οι off-the-shelf γονιδιακές θεραπείες, που μας ανοίγουν τον δρόμο σε, προηγουμένως, αδιανόητες προόδους στην υγεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και οικονομικό το όφελος
Όπως τόνισε η κα. Χουλιάρα, η εμπειρία των προηγούμενων 100 χρόνων και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τρίτο της οικονομικής ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών αποδίδεται στην καλύτερη υγεία των ανθρώπων. Τα φάρμακα συνέβαλαν καθοριστικά, όχι μόνο στην αύξηση του προσδόκιμου και στην ίδια την ποιότητα της ζωής, αλλά παράλληλα οδήγησαν σε αυξημένη παραγωγικότητα και σημαντικές εξοικονομήσεις. «Αυτό είναι λογικό γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν μόνο καλύτερα και περισσότερο αλλά γίνονται και πιο παραγωγικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζονται ακριβές νοσηλείες» επεσήμανε η κα. Χουλιάρα. Σε απόλυτους αριθμούς σήμερα, οι προβλέψεις, δεδομένης και της γήρανσης του πληθυσμού, αποκαλύπτουν ότι η εδραίωση της Υγείας ως βασικής προτεραιότητας μέχρι το 2040 μπορεί να ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 12 τρισ. δολάρια, μία αύξηση 8%.
Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca προχώρησε στις παραπάνω επισημάνσεις συμμετέχοντας σε θεματικό πάνελ με τίτλο «From Budgets to Breakthroughs: Crafting a Healthier Economic Future». Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια & Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.