Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Γι’ αυτό, προσπαθεί να το αναθρέψει σωστά και να το κρατήσει μακριά από ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, νέα μελέτη τονίζει ότι ίσως υπάρχουν κι άλλες επικίνδυνες συνήθειες, που μπορούν να βλάψουν μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού και ίσως δεν είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Brain Behavior and Immunity, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα μπορεί να ασκήσει σημαντική επίδραση σε έναν υπό ανάπτυξη εγκέφαλο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο South California μελέτησαν την υπόθεσή τους σε τρωκτικά, διαπιστώνοντας ότι όσα τρέφονταν με πολλά λιπαρά και σάκχαρα κατά την εφηβεία υπέστησαν μακροχρόνιες διαταραχές μνήμης, οι οποίες εξακολούθησαν να υφίστανται στην ενήλικη ζωή.
Το εύρημα αυτό οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή, αποτελούμενη από υψηλές ποσότητες πρόχειρου φαγητού μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Scott Kanoski, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences, σχολίασε τα ευρήματα της μελέτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που βλέπουμε, όχι μόνο σε αυτή την έρευνα, αλλά και σε άλλες, είναι ότι οι αρουραίοι που μεγάλωσαν με πρόχειρο φαγητό παρουσιάζουν μόνιμες διαταραχές μνήμης, που δεν εξαφανίζονται απλώς με τη μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή».
Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρ. Kanoski και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Anna Hayes, βασίστηκε σε υπάρχουσες έρευνες που συνδέουν την κακή διατροφή με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα που διαγιγνώσκονται με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να εμφανίζουν στον εγκέφαλό τους χαμηλότερα επίπεδα ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή απαραίτητου για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες, όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και η ακούσια μυϊκή κίνηση. Στόχος των ερευνητών ήταν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις μιας τυπικής δυτικής διατροφής σε νεαρά άτομα, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, που αποτελεί κρίσιμη φάση ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα ακετυλοχολίνης σε μια ομάδα τρωκτικών που τρεφόταν με μια λιπαρή, σακχαρούχα δίαιτα και σε μια ομάδα ελέγχου, που ακολουθούσε ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα, τα τρωκτικά και των δύο ομάδων υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις εγκεφαλικές αποκρίσεις των τρωκτικών σε ορισμένες εργασίες, με στόχο να ελέγξουν τη μνήμη τους. Τα τρωκτικά κλήθηκαν να εξερευνήσουν νέα αντικείμενα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τα επανέφεραν σε μια σκηνή σχεδόν πανομοιότυπη, εκτός από την προσθήκη ενός νέου αντικειμένου. Διαπιστώθηκε ότι τα τρωκτικά που είχαν ακολουθήσει τη δίαιτα πρόχειρου φαγητού αδυνατούσαν να θυμηθούν ποια αντικείμενα είχαν δει προηγουμένως και πού. Αντίθετα, τα τρωκτικά της ομάδας ελέγχου ήταν πιο εξοικειωμένα με το περιβάλλον τους.
«Η σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης βοηθά στην κωδικοποίηση και τη μνήμη γεγονότων, λειτουργώντας με τρόπο παρόμοιο με την ανθρώπινη επεισοδιακή μνήμη. Φαίνεται ότι αυτό το κρίσιμο σήμα διαταράσσεται στα ζώα που ακολουθούν κακή διατροφή κατά τη φάση της ανάπτυξής τους», σχολίασε η δρ. Hayes.
Ο δρ. Kanoski χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ανησυχητικά, αναδεικνύοντας το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων γνωστικών επιπτώσεων από μια ανθυγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια κρίσιμων αναπτυξιακών περιόδων.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα για παρέμβαση. Σύμφωνα με τον δρ. Kanoski, κατά τη διάρκεια μιας άλλης φάσης της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν αν ένα φάρμακο που προκαλεί την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης μπορεί να αναστρέψει τη βλάβη που προκαλεί στη μνήμη η κακή διατροφή. Πράγματι, η έρευνα έδωσε κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την αναστροφή της βλάβης της μνήμης με στοχευμένα φάρμακα, με τον δρ. Kanoski, ωστόσο, να προειδοποιεί ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να γίνει πλήρως κατανοητό πώς τα προβλήματα μνήμης από τη διατροφή με πρόχειρο φαγητό κατά την εφηβεία μπορεί να είναι αναστρέψιμα.
Η έρευνα υπογραμμίζει, τελικά, την ανάγκη επαγρύπνησης των γονέων σχετικά με τις διατροφικές επιλογές των παιδιών τους και τη σημασία της περαιτέρω διερεύνησης των διατροφικών επιπτώσεων στη μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία.
Θέλετε δυνατή μνήμη; Να τι δεν πρέπει να τρώτε
Το πρόχειρο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης
Έρευνα αποκαλύπτει πότε οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στο πρόχειρο φαγητό