Σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη προχώρησε μια ομάδα ειδικών της ανθρώπινης εμβιομηχανικής από το Volodalen SportLab, η οποία υποστηρίζει μια πιθανή σχέση μεταξύ του τρόπου που τρέχει ένας άνθρωπος και της προσωπικότητάς του. Αυτή η ενδιαφέρουσα συσχέτιση αναδείχθηκε σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.
Η συμβατική πεποίθηση θέλει το στυλ τρεξίματος -το οποίο διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων- να επηρεάζεται κυρίως από τα σωματικά χαρακτηριστικά. Ορισμένα άτομα τρέχουν αβίαστα, με χάρη, ενώ άλλα μοιάζουν πιο αμήχανα καθώς τρέχουν, κάτι που υποδηλώνει μια δυσφορία ή, έστω, μη εξοικείωση με τη δραστηριότητα. Ωστόσο, τα ευρήματα της γαλλικής ερευνητικής ομάδας υποδηλώνουν ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις στο στυλ τρεξίματος μπορεί να μην βασίζονται αποκλειστικά στις σωματικές ικανότητες. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Για να διερευνήσει αυτή την υπόθεση, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε ένα καινοτόμο πείραμα. Κάλεσε 80 ενήλικες εθελοντές να τρέξουν 3 φορές σε μια πίστα 50 μέτρων, με κάθε διαδρομή να διαφέρει ως προς την ταχύτητα. Οι κινήσεις των εθελοντών καταγράφηκαν σχολαστικά σε βίντεο για ανάλυση. Σε συνδυασμό με τις σωματικές δοκιμασίες, κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε το καθιερωμένο τεστ Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Αυτό το ψυχολογικό εργαλείο χρησιμοποιείται ευρέως για την κατηγοριοποίηση των τύπων προσωπικότητας με βάση τέσσερις βασικές διαστάσεις:
- σκέψη-συναίσθημα,
- αίσθηση-διαίσθηση,
- κρίση-αντίληψη και
- εξωστρέφεια- εσωστρέφεια.
Η πρωτοποριακή πτυχή αυτής της μελέτης προέκυψε από τη συσχετιστική ανάλυση. Συγκρίνοντας σχολαστικά το στυλ τρεξίματος των συμμετεχόντων, όπως καταγράφηκε σε βίντεο, με τις κατηγοριοποιήσεις της προσωπικότητάς τους με βάση το MBTI, οι ερευνητές εντόπισαν αξιοσημείωτα μοτίβα: Τα άτομα που μοιράζονταν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας συχνά παρουσίαζαν συγκρίσιμο στυλ τρεξίματος.
Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες που χαρακτηρίζονταν από διαισθητική προσωπικότητα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα πόδια τους σαν ελατήρια. Αυτή η τεχνική, γνωστή ως στυλ τεντώματος – συντόμευσης, χαρακτηρίζεται από μια πιο ελαστική μορφή τρεξίματος. Αντίθετα, τα άτομα που χαρακτηρίζονταν από μια πιο ευαίσθητη προσωπικότητα έδειξαν την τάση να επικεντρώνονται περισσότερο στην προώθηση του εαυτού τους προς τα εμπρός, δίνοντας λιγότερη έμφαση στη μηχανική των σωματικών τους κινήσεων.
Τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν έναν συναρπαστικό διάλογο στο πεδίο της ανθρώπινης εμβιομηχανικής και ψυχολογίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια αξιόπιστη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και του τρόπου με τον οποίο τα άτομα τρέχουν. Αυτή η νέα διαπίστωση όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση της ανθρώπινης εμβιομηχανικής, αλλά προσθέτει επίσης μια νέα διάσταση στη μελέτη της ψυχολογίας της προσωπικότητας. Καθώς αυτός ο τομέας συνεχίζει να εξελίσσεται, εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το πόσο βαθιά είναι συνυφασμένη η προσωπικότητά μας με τις σωματικές μας εκφράσεις.
Διαβάστε επίσης:
Slow running: Η νέα τάση που νικά το στρες, δυναμώνει την καρδιά και διασκεδάζει
Θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια; Πηγαίνετε για τρέξιμο – 5′ αρκούν
Τρέχετε αργά; Ο λόγος που όχι μόνο δεν πειράζει, αλλά σας κάνει και πολύ καλό