Καθώς τα θερμοκρασιακά ρεκόρ συνεχίζουν να καταρρίπτονται, η πρόσφατη ανακοίνωση ενός νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τον Μάρτιο του 2024 υπογραμμίζει την κλιμάκωση μιας ανησυχητικής τάσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη τους τελευταίους δώδεκα μήνες ήταν 1,58 °C υψηλότερη από τα μέσα του 19ου αιώνα, πριν από την εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, την αποψίλωση δασών και την εντατικοποίηση της γεωργίας. Αυτή η συνεχιζόμενη τάση αντανακλά σοβαρές προκλήσεις σχετικά με την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος και τις επιπτώσεις της στην ανθρωπότητα.
Τον Μάρτιο του 2024, η μέση θερμοκρασία ήταν 1,68 °C υψηλότερη συγκριτικά με τα μέσα της προβιομηχανικής εποχής, μια αύξηση που υπογραμμίζεται από την υπηρεσία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S). Αυτό το στατιστικό ξεπερνά το όριο των 1,5 °C που τέθηκε στη συμφωνία του Παρισιού, μια κρίσιμη αφύπνιση για την ανάγκη επείγουσας δράσης.
Το παρατηρητήριο Copernicus αναφέρει επίσης ρεκόρ θερμοκρασιών στους ωκεανούς, με ένα απόλυτο ρεκόρ 21,07 °C στην επιφάνεια των θαλασσών τον Μάρτιο του 2024. Αυτό ισοδυναμεί με σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για τη σταθερότητα του παγκόσμιου κλίματος. Η υπερθέρμανση των ωκεανών μειώνει την ικανότητά τους να απορροφούν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξάνοντας την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τέτοια φαινόμενα περιλαμβάνουν ξηρασίες και πλημμύρες, καταστροφές που αντικατοπτρίζουν την άμεση επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Από τη λειψυδρία στο Βιετνάμ έως τις πλημμύρες στη Ρωσία, τα σημεία είναι σαφή.
Το ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι αν αυτά τα ρεκόρ υπερβαίνουν τις προβλέψεις των κλιματολογικών μοντέλων. Είναι σαφές ότι η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου εξακολουθεί να είναι μια κεντρική ανησυχία, με τη συγκέντρωση CO2 να φτάνει στα 419,3 μέρη ανά εκατομμύριο το 2023. Ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση των ανθρωπογενών εκπομπών, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να περιοριστεί η θέρμανση στον στόχο του 1,5 °C.
Με αυτά τα δεδομένα, η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική. Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, ο χρόνος για αποτελεσματική και συντονισμένη αντίδραση μειώνεται. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική κρίση, αλλά και μια υπόθεση που αφορά την ανθρώπινη ευημερία και τη βιωσιμότητα των μελλοντικών γενεών. Η δράση πρέπει να αναληφθεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ