Πιο ανεπτυγμένες κινητικές ικανότητες ενδέχεται να έχουν τα παιδιά γυναικών που κινούνται περισσότερο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μικρή έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Carolina που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν διαφορά μεταξύ των βρεφών ενός μηνός καθώς εκείνα των οποίων οι μαμάδες έκαναν αεροβικές ασκήσεις κατά την εγκυμοσύνη έτειναν να έχουν καλύτερες κινητικές ικανότητες συγκριτικά με τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες δεν γυμνάζονταν.
«Τα αποτελέσματα των κινητικών τεστ περιλάμβαναν παραμέτρους όπως το γύρισμα του κεφαλιού», σημείωσε η ερευνήτρια Linda May.
Σύμφωνα με την May προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως τα βρέφη που ανέπτυξαν ταχύτερα κινητικές δυσκολίες ήταν πιο πιθανό να είναι πιο ενεργά κατά την ύστερη παιδική τους ηλικία. Έτσι είναι πιθανό πως η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργεί πιο δραστήρια παιδιά. Οι ερευνητές ξεκίνησαν αναθέτοντας σε 71 υγιείς εγκύους γυναίκες να κάνουν είτε αεροβική γυμναστική είτε να βρίσκονται στην ομάδα ελέγχου.
Τα μέλη της ομάδας ελέγχου είχαν περιορισμένη άσκηση και μπορούσαν μόνο να συμμετάσχουν σε μαθήματα διατάσεων και ασκήσεων αναπνοών.
Όταν τα βρέφη ήταν ενός μηνός, ένας φυσικοθεραπευτής αξιολόγησε τις κινητικές ικανότητες των παιδιών καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα παιδιά των μαμάδων που έκαναν γυμναστική είχαν μεγαλύτερη ικανότητα. Ωστόσο όλα τα παιδιά είχαν την παρόμοια βαθμολογία ως προς την ανάπτυξη.
Όσο για το γιατί οι κινητικές συνήθειες των μαμάδων μπορεί να έχουν σημασία, οι ερευνητές σημείωσαν ορισμένες πιθανότητες. Η άσκηση ενδέχεται να ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών ενισχύοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στη μήτρα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τη γενική ανάπτυξη των παιδιών μέσω των πρωτεϊνών που απελευθερώνονται.
Στη μελέτη ωστόσο, τα περισσότερα οφέλη από την άσκηση εντοπίστηκαν στα θηλυκά βρέφη. Τα μικρά αγόρια είχαν υψηλότερο σκορ συγκριτικά με τα μικρά βρέφη κατά μέσο όρο και υπήρχαν λιγότερες διαφορές ανάμεσα στα αγόρια των οποίων οι μαμάδες ασκούνταν και αυτών που δεν.
«Πιστεύω πως το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στις εγκύους είναι να ασκούνται κατά την εγκυμοσύνη», σημειώνει ο Δρ. James Pivarnik διευθυντής του Κέντρου για τη Σωματική Δραστηριότητα και την Υγεία του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.