Μία αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο στο Οντάριο του Καναδά και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο British Journal of General Practice.
«Υπάρχει μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία η οποία δεν περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», δήλωσε η Δρ. Judith Davidson, εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης.
Η Δρ. Davidson και οι συνεργάτες της ανέφεραν πως εξέτασαν τα αποτελέσματα από 13 προηγούμενες μελέτες για την αντιμετώπιση της αϋπνίας με τη χρήση της ΓΣΘ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε ορισμένες μελέτες οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης φαρμακευτική αγωγή για να κοιμηθούν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ΓΣΘ ήταν αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και οδήγησε σε βελτιώσεις στον ύπνο που διαρκούσαν ακόμα και για μήνες.
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα από τέσσερις τυχαιοποιημένες δοκιμές με τον αριθμό των συμμετεχόντων να κυμαίνεται από 66 μέχρι 201, διαφόρων ηλικιών, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι συμμετέχοντες κατάφερναν να κοιμηθούν κατά εννέα έως και 30 λεπτά νωρίτερα αφότου είχαν παρακολουθήσει ένα μάθημα ΓΣΘ για την αϋπνία και βίωναν μία μείωση μεταξύ 22 και 36 λεπτών του χρόνου που ξόδευαν ξύπνιοι αφότου ξάπλωναν. Αντίθετα όσοι ήταν απλά στη λίστα αναμονής ή λάμβαναν τη συνήθη θεραπεία είχαν βελτίωση που έφτανε μόλις τα τέσσερα λεπτά και το ανώτερο τα οχτώ λεπτά βελτίωσης στο χρόνο που περνούσαν ξύπνιοι στο κρεβάτι.
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε πως χρειάζονταν τέσσερις έως οκτώ συνεδρίες ΓΣΘ για τέτοιες βελτιώσεις με τα ευρήματα μίας επιπλέον δοκιμής να δείχνουν μικρή βελτίωση όταν γίνονταν μόλις δύο συνεδρίες ΓΣΘ στους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν αϋπνίες.
Τα υπναγωγά χάπια δεν συστήνονται για μακροχρόνια χρήση, καθώς έχουν παρενέργειες, ενώ ενέχουν τον κίνδυνο εθισμού. Αντ’ αυτού η αντιμετώπιση της αϋπνίας με ΓΣΘ, ένα πρόγραμμα αλλαγών του τρόπου ατομικής προσέγγισης και σκέψης για τον ύπνο θα μπορούσε να αποτελέσει την κύρια θεραπευτική προσέγγιση για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Αυτές οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν το να μένει κανείς μακρυά από το κρεβάτι όταν είναι ξύπνιος, την αναθεώρηση των απόψεων που μπορεί να έχει για την απώλεια ύπνου και τον περιορισμό των ωρών που περνάει άυπνος στο κρεβάτι.
Η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου καλωσόρισε τη μελέτη δηλώνοντας πως «η ΓΣΘ που είναι σχεδιασμένη για την αϋπνία αποτελεί μία επιλογή πρώτης γραμμής και γνωρίζουμε αρκετούς ασθενείς μας που τη βρήκαν ωφέλιμη. Έτσι είναι πραγματικά θετική η αποτελεσματικότητά της που έχει καταδειχθεί και από την έρευνα».