Όταν η… μάχη των φύλων μεταφέρεται στο γυμναστήριο ή στα γήπεδα, οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο κερδισμένες, τουλάχιστον όσον αφορά τη λειτουργία της καρδιάς και το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai, τα οφέλη ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες διαφέρουν, και ειδικότερα, οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη από μικρότερη ποσότητα της άσκησης, σε σύγκριση με τους άνδρες.
«Οι γυναίκες ιστορικά και στατιστικά υστερούν σε σχέση με τους άνδρες όσον αφορά την ενασχόληση με τη συστηματική άσκηση. Το θετικό αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα από κάθε λεπτό μέτριας έως έντονης δραστηριότητας από ό,τι οι άνδρες. Πρόκειται για μια ιδέα που αποτελεί κίνητρο, που ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα το λάβουν σοβαρά υπόψη τους» αναφέρει η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Martha Gulati, διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο Τμήμα Καρδιολογίας του Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai και κάτοχος της έδρας Anita Dann Friedman στην Καρδιαγγειακή Ιατρική και Έρευνα των Γυναικών.
Η προκειμένη μελέτη ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 412.000 ενηλίκων των ΗΠΑ που συλλέχθηκαν μέσω της Εθνικής Έρευνας Συνέντευξης Υγείας, η οποία διήρκεσε από το 1997 έως το 2019, με το 55% των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε διάφορες πτυχές της σωματικής δραστηριότητας, όπως η συχνότητα, η διάρκεια, η ένταση και ο τύπος της, για να διερευνήσει πόσο διαφέρουν τα αποτελέσματα αναφορικά με το φύλο.
Τι κερδίζουν οι γυναίκες
«Για τους ενήλικες που ασκούνταν με οποιοδήποτε είδους άσκηση ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν αναμενόμενα χαμηλότερος, σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 24% στις γυναίκες και κατά 15% στους άνδρες» σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Susan Cheng, διευθύντρια του Institute for Research on Healthy Aging στο Τμήμα Καρδιολογίας του Smidt Heart Institute.
Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες επιτυγχάνουν το μέγιστο όφελος επιβίωσης από μέτριες έως έντονες αερόβιες δραστηριότητες, όπως το γρήγορο περπάτημα ή η ποδηλασία, σε διαφορετικά όμως επίπεδα. Για παράδειγμα, οι άνδρες χρειάζονται περίπου πέντε ώρες την εβδομάδα για να επιτύχουν τα μέγιστα οφέλη, ενώ οι γυναίκες παρουσίαζαν παρόμοια οφέλη με λίγο λιγότερο από 2,5 ώρες εβδομαδιαίως. Η διαφορά επεκτείνεται και στις δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, με τους άνδρες να χρειάζονται τρεις προπονήσεις την εβδομάδα για τα μέγιστα οφέλη, σε σύγκριση με τη μία συνεδρία των γυναικών.
Επιπλέον, η μελέτη υποδηλώνει ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να λάβουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη υπερβαίνοντας τις 2,5 ώρες αερόβιας δραστηριότητας ή πραγματοποιώντας περισσότερες από δύο προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης εβδομαδιαίως, αναδεικνύοντας τις μοναδικές φυσιολογικές αντιδράσεις στην άσκηση μεταξύ των δύο φύλων.
«Οι άνδρες έχουν μέγιστο όφελος επιβίωσης όταν εκτελούν 300 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες έχουν το ίδιο όφελος από 140 λεπτά την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν περαιτέρω όφελος για έως και 300 λεπτά την εβδομάδα» εξηγεί η Δρ. Martha Gulati.
Η έρευνα αυτή όχι μόνο αμφισβητεί τις υπάρχουσες αφηγήσεις σχετικά με την άσκηση και το φύλο, αλλά παρέχει επίσης ένα πειστικό επιχείρημα για προσαρμοσμένες συστάσεις άσκησης που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές φυσιολογικές αντιδράσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, υποσχόμενη σημαντικές επιπτώσεις για τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία και τις ατομικές στρατηγικές γυμναστικής.
Διαβάστε επίσης:
Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι
Αντιγήρανση: Η προπόνηση που ξανανιώνει τις αρτηρίες – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο