Εκστρατεία εμβολιασμού κατά του δάγκειου πυρετού ξεκίνησε η Βραζιλία την περασμένη Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, με στόχο να περιορίζει την επιδημική έκρηξη της νόσου. Γίνεται η πρώτη χώρα που εντάσσει στο σύστημα υγεία της τη χορήγηση εμβολίου για την ανοσοποίηση έναντι του φλαβοϊού που προκαλεί την ασθένεια.
Πάνω από 395.000 πιθανά κρούσματα τις πρώτες πέντε εβδομάδες του έτους καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, τέσσερις φορές περισσότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι. Το ίδιο διάστημα, έχουν σημειωθεί 53 θάνατοι εξαιτίας της νόσου και εξετάζονται 281 επιπλέον για πρόκλησή τους από τη νόσο που μεταδίδεται μέσω νυγμού μολυσμένων κουνουπιών γένους Aedes, όπως το Aedes albopictus ή «ασιατικό κουνούπι τίγρης».
Σχετικά με την απόφαση για την εκστρατεία, η οποία θεωρήθηκε αναγκαία εν μέσω καρναβαλικής φιέστας και συνακόλουθων κινδύνων για αυξημένη διασπορά, η Υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Nisia Trindade, δήλωσε: «Ακόμη και χωρίς την τρέχουσα επιδημία θα είχαμε ξεκινήσει αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς ο δάγκειος πυρετός είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας». Μέχρι στιγμής, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, οι πολυπληθέστερες πόλεις της Βραζιλίας, έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.
Για την ανοσοποίηση του πληθυσμού θα χορηγηθεί το εμβόλιο Qdenga της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Takeda, το οποίο έλαβε έγκριση από τις αρχές της Βραζιλίας τον Μάρτιο του 2023. Σε πρώτο στάδιο, οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε παιδιά ηλικίας10-11 ετών, με στόχο τη θωράκιση 3,2 εκατομμυρίων ατόμων από τα 203 εκατ. που κατοικούν συνολικά στη χώρα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχέδια για την παραγωγή εμβολίου στο εσωτερικό της χώρας.
Με έκτακτα μέτρα προστασίας επιχειρεί να αποτρέψει τον επιδημικό κίνδυνο και η Ιταλία. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Δανάη Δασοπούλου, κάτοικο της χώρας, οι αρχές έχουν αρχίσει ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια και απολυμαίνουν χώρους.
Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα la Repubblica, το αεροδρόμιο Fiumicino τέθηκε σε κατάσταση εγρήγορσης όσον αφορά αεροσκάφη και εμπορεύματα που φτάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου για τη νόσο, με εντολή του Γενικού Διευθυντή Πρόληψης για την Υγεία του Υπουργείου Υγείας, Francesco Vaia. Αιτία, η αύξηση των κρουσμάτων ιδίως σε Βραζιλία και Αργεντινή.
Τα μέτρα, αναφέρει το δημοσίευμα, περιλαμβάνουν αυστηρή παρακολούθηση «σχετικά με την απολύμανση των αεροσκαφών» και την αξιολόγηση λήψης έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), tο 2023 αναφέρθηκαν πάνω από έξι εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού και πάνω από 6.000 θάνατοι σχετιζόμενοι με τη νόσο από 92 χώρες/περιοχές. Στο ευρωπϊκό σκέλος σημειώθηκαν 82 κρούσματα στην Ιταλία, 43 στη Γαλλία και 3 στην Ισπανία.
Ο δάγκειος πυρετός, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια παγκοσμίως και μια από τις πιο κοινές νόσους που μεταδίδονται με διαβιβαστές σε ταξιδιώτες σε τροπικές-υποτροπικές χώρες. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές, ένα ποσοστό των ασθενών, συνήθως μικρότερο του 5%, μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρή νόσο, τον «Σοβαρό Δάγκειο πυρετό», μία δυνητικά θανατηφόρος επιπλοκή.
Η τελευταία μεγάλη επιδημία Δάγκειου στην Ευρώπη συνέβη στην Ελλάδα, τα έτη 1927-28 (με υψηλή θνητότητα, και διαβιβαστή το κουνούπι Aedes aegypti, που υπήρχε τότε στη χώρα).
Διαβάστε επίσης:
Κουνούπια: SOS από το ECDC για εξάπλωση δάγκειου πυρετού και ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη
Ιός Δυτικού Νείλου – Ελλάδα: Τρία κρούσματα, ένας νοσηλευόμενος
Κουνούπια: Τι τα ελκύει σαν μαγνήτης και τι τα απωθεί – Πάρτε τα μέτρα σας