Το πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά για επαρκή ξεκούραση και πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος ενδεχομένως να μην έχει μια απάντηση. Οι συστάσεις από οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην έρευνα για τον ύπνο συχνά διαφέρουν και ίσως η πλέον εύστοχη οδηγία να είναι εκείνη που προτείνει να κοιμόμαστε όσο απαιτείται για να νιώσουμε ουσιαστική ξεκούραση.
«Συστήνουμε συνήθως επτά έως εννέα ώρες βραδινού ύπνου. Ωστόσο, καθένας είναι διαφορετικός. Εξαρτάται πραγματικά από το πόσο ύπνο χρειάζεστε για να αισθάνεστε ξεκούραστοι» αναφέρει η γιατρός Marri Horvat από την κορυφαία κλινική Cleveland, ειδική σε διαταραχές του ύπνου, εξηγώντας ότι η ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την αναγκαία ποσότητα ύπνου.
Έπειτα, διευκρινίζει τη διαφορά μεταξύ του ύπνου που χρειαζόμαστε για να είμαστε λειτουργικοί και του ύπνου που θα επιφέρει την ξεκούραση. «Ακούω συχνά ανθρώπους να λένε “χρειάζομαι μόνο έξι ώρες τη νύχτα για να λειτουργήσω”, αλλά είναι οι ίδιοι που παραδέχονται ότι δεν αισθάνονται καλά μόνο με τόσο ύπνο, γεγονός που δείχνει ότι χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση».
Τι συμβαίνει όμως και, παρότι νιώθουμε χορτάτοι από ύπνο, το αίσθημα υπνηλίας και κούρασης δεν λέει να φύγει; Η ειδικός εξηγεί γιατί η ποιότητα του ύπνου μπορεί να έχει σημαντικότερο αντίκτυπο από την ποσότητα και απαριθμεί παθολογικές ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο.
1. Διαταραχές του ύπνου
Διαταραχές του ύπνου μπορεί να κρύβονται πίσω από την απώλεια διαύγειας στη σκέψη και το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, η υπνική άπνοια σχετίζεται με εξάντληση και υπνηλία καθ΄όλη την ημέρα. Αντίστοιχες επιπτώσεις έχει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ενώ γνωστές διαταραχές αποτελούν η αϋπνία, η ναρκοληψία και η υπερυπνία.
2. Διαταραχές Θυρεοειδούς
Η κόπωση στη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλήματος στον θυρεοειδή, αναφέρει η Δρ Horvat και εξηγεί πως πρόκειται για κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.
3. Περιβαλλοντικές συνθήκες
Ένας συναγερμός αυτοκινήτου που ακούγεται κάθε βράδυ ή η υπερβολική ζέστη στο δωμάτιο μπορεί να σαμποτάρουν τον ύπνο. «Χρειαζόμαστε το κατάλληλο περιβάλλον για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κοιμηθούμε αρκετά και ότι δεν θα ξυπνήσουμε λόγω εξωτερικών παραγόντων» επισημαίνει η ειδικός. (Και εδώ βρίσκετε οκτώ μυστικά για να νικήσετε την αϋπνία)
4. Διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ
Δύο κινήσεις που θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στον κακό ύπνο είναι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος πριν την κατάκλιση αλλά και το αλκοόλ. Ειδικά για το τελευταίο, η Δρ Horvat προειδοποιεί ότι αρκεί η κατανάλωσή του τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο για να τον διαταράξει. Το αλκοόλ διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου, περιορίζοντας το στάδιο ύπνου REM, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον κιρκάδιο ρυθμό και στη διάρκειά του βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα. Επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία του ύπνου, έρχονται αναταραχές στα στάδια του ύπνου, μειώνοντας τη διάρκειά του. Γι’ αυτό συχνά τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ νυστάζουν διαρκώς και υποφέρουν από αϋπνία.
5. Ψυχικές διαταραχές
Διαταραχές και νοσήματα από την ψυχική σφαίρα όπως το χρόνιο άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να κρύβονται πίσω από την ανεξήγητη κούραση στη διάρκεια της ημέρες, ενώ διαταραχές της διάθεσης όπως η διπολική διαταραχή ή η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή ίσως σχετίζονται με το αίσθημα νωθρότητας.
«Στην πραγματικότητα, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ξυπνούν νωρίς το πρωί και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν οφείλεται σε προβλήματα διάθεσης όπως η κατάθλιψη» σημειώνει η Δρ Horvat.
6. Αναιμία
Ο λήθαργος συγκαταλέγεται στα βασικά συμπτώματα της αναιμίας, μαζί με τη δύσπνοια, τη στηθάγχη, τη ζάλη, τις εμβοές κ.α..
Διαβάστε επίσης:
Δεν σας κολλάει ύπνος; Τα τρόφιμα που καταπολεμούν την αϋπνία
Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος
Ύπνος: Ο απρόσμενος τρόπος που επηρεάζει τις επαγγελματικές φιλοδοξίες