Ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Rogel στο Πανεπιστήμιο του Michigan ανακάλυψαν ένα σημαντικό κλειδί για την κατανόηση και τη διαχείριση των γαστρεντερικών παρενεργειών που προκαλούνται από τις ανοσοθεραπείες, με εστίαση στην κολίτιδα. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Science, αποκαλύπτει τον μηχανισμό που οδηγεί στην ανάπτυξη αυτής της γαστρεντερικής διαταραχής και προτείνει μια προσέγγιση για τη θεραπεία της χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενεργείες.
Η ανοσοθεραπεία, παρά τις υποσχέσεις της ως θεραπεία για καρκίνο, ενέχει τον κίνδυνο παρουσίασης ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της κολίτιδας. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι αναστολείς CTLA-4 προκαλούν κολίτιδα σε 8-22% των ασθενών, προκαλώντας σημαντική δυσφορία και αναγκάζοντας ορισμένους ασθενείς να διακόψουν τη θεραπεία.
Η προηγούμενη έρευνα αντιμετώπισε δυσκολίες στην εξήγηση του μηχανισμού της κολίτιδας. Ωστόσο, η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η κολίτιδα οφείλεται στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Αυτό το μικροβίωμα ενεργοποιεί υπερβολικά τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, εξαλείφοντας παράλληλα τα ρυθμιστικά κύτταρα Τ στο έντερο, τα οποία συνήθως μετριάζουν την ενεργοποίηση των Τ κυττάρων. Αφαιρώντας αυτή την περιοχή, οι ερευνητές διατήρησαν την αντικαρκινική απόκριση της ανοσοθεραπείας χωρίς κολίτιδα.
Ο Gabriel Nunez, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, τόνισε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων αντικαρκινικών θεραπειών. Τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν από αναλύσεις δεδομένων σε ανθρώπινα κύτταρα, ενισχύοντας τον ρόλο των ρυθμιστικών Τ κυττάρων στην εμφάνιση της κολίτιδας. Η ομάδα Rogel σχεδιάζει περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν την κολίτιδα και αναζητά κλινικούς εταίρους για την προώθηση αυτής της γνώσης σε κλινικές δοκιμές.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος: Καινοτόμα nanodrones εξουδετερώνουν καρκινικούς όγκους
Καρκίνος: Έξι ύποπτα σημάδια που προειδοποιούν για τη νόσο – Τι να κάνετε
Παχυσαρκία – Καρκίνος: Νέα μελέτη αποκωδικοποιεί αυτή την επικίνδυνη σχέση