Πόσες φορές έχουμε αγνοήσει τους φίλους μας ή το σύντροφό μας για να ασχοληθούμε με το κινητό μας; Να χαζέψουμε στο Instagram ή στο TikTok χωρίς στην ουσία να είμαστε νοητά παρόντες; Όμως, λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο της μοναξιάς και της ψυχολογικής δυσφορίας για τους άλλους.
Η συνήθεια αυτή ονομάζεται «phubbing» (από τις λέξεις «phone» και «snubbing») και έρχεται να προστεθεί στο λεξιλόγιο των όρων στις σχέσεις, αποτελώντας παράλληλα ένα σχετικά νέο και ανησυχητικό φαινόμενο. «Ο όρος “Phubbing” αναφέρεται στις καθημερινές καταστάσεις όπου, παρόλο που είμαστε σωματικά παρόντες, το άλλο άτομο μας αγνοεί επειδή έχει αφοσιωθεί στο περιεχόμενο του κινητού του» εξηγεί η Ναόμι Τόρες Μάκι, κλινική ψυχολόγος στο Lenox Hill Hospital.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο BMC Psychology, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που βιώνουν αυτή τη συμπεριφορά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μοναξιάς ή ψυχολογικής δυσφορίας, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ικανοποίησή τους από τη ζωή.
Πώς επηρεάζει τις σχέσεις;
Στην έρευνα, οι επιστήμονες ζήτησαν από 720 Ρουμάνους, ηλικίας 18 έως 77 ετών, να αναφέρουν πόσο συχνά βιώνουν το φαινόμενο του phubbing και πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται με τη ζωή τους. Παρατήρησαν ότι τα επίπεδα μοναξιάς και δυσφορίας ήταν μεγαλύτερα σε όσους συστηματικά ένιωθαν αυτού του είδους την απόρριψη. Δεν υπήρξε, ωστόσο, άμεση σχέση μεταξύ του phubbing και της ικανοποίησης από τη ζωή, αλλά άτομα που βίωναν περισσότερη μοναξιά είχαν αυξημένες πιθανότητες για ψυχολογική δυσφορία και μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή.
«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι το phubbing θα μπορούσε να οδηγήσει σε αισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού, μειωμένη ποιότητα επικοινωνίας και δυσαρέσκεια στις σχέσεις», αναφέρει σχετικά ο Δρ Ράιαν Σουλτάν, επίκουρος καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής. Οι συνέπειές του μπορούν να επηρεάσουν κάθε τύπο διαπροσωπικών μας σχέσεων, από τις ερωτικές και φιλικές μέχρι τις επαγγελματικές με τους συναδέλφους: «Στις ερωτικές σχέσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει διαφωνίες και να μειώσει την ικανοποίηση. Σε άλλες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, όπως αυτές με φίλους ή συναδέλφους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη εμπιστοσύνη και αίσθηση απαξίωσης», προειδοποιεί ο Δρ Σουλτάν.
Γιατί όμως το phubbing έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο σε όσους το βιώνουν; Tα συναισθήματα μας όταν χρησιμοποιούμε το κινητό παίζουν βασικό ρόλο: «Ο εθιστικός χαρακτήρας των ψηφιακών συσκευών πηγάζει από τις εκκρίσεις ντοπαμίνης που μας παρέχουν. Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, απελευθερώνεται ως απάντηση στις ανταμοιβές από τις αλληλεπιδράσεις και τις ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει διαρκώς αυξανόμενη χρήση της συσκευής, καθιστώντας δύσκολη την απεμπλοκή μας από τον ψηφιακό κόσμο» εξηγεί ο Δρ Σουλτάν.
Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;
- Εάν παρατηρήσετε ότι οι άλλοι προτιμούν το κινητό τους από την παρέα σας, έχει σημασία να επισημάνετε αυτή τη συμπεριφορά, καθώς και την ενόχλησή σας.
- Από την άλλη, εάν εσείς αγνοείτε τους γύρω σας κοιτάζοντας το κινητό σας, μπορείτε να αφήνετε το κινητό σας σε απόσταση, ενθαρρύνοντας τους συνομιλητές σας να κάνουν το ίδιο.
- Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις και να αλλάζετε τις ρυθμίσεις στο τηλέφωνό σας ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σας.
Διαβάστε επίσης:
Τσεκάρετε συνεχώς το προφίλ των άλλων στα social media; Τι αποκαλύπτει αυτή η συνήθεια
Έτσι μπορούμε να χαλάσουμε τη διάθεσή μας σε 5′ – Σε ποια παγίδα πέφτουμε όλοι