Δυστυχώς, η βία στις ανθρώπινες σχέσεις -και ειδικά τις συντροφικές- είναι ένα πραγματικό γεγονός. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι η πανδημία οδήγησε σε εκτόξευση των περιστατικών βίας μεταξύ συντρόφων, με ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων να είναι γυναίκες. Εκτιμάται, συγκεκριμένα, ότι το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας κάποια στιγμή στη ζωή τους, ποσοστό που σε ορισμένες χώρες αγγίζει το 70%.
Μια νέα έρευνα, όμως, φέρνει στην επιφάνεια έναν παράδοξο τρόπο μείωσης της επιθετικότητας. Τείνει να πιστεύεται ότι, σε στιγμές έντασης, οι γυναίκες καταλήγουν να κλαίνε και μόνο τότε η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών μειώνεται. Μοιάζει κλισέ, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες, υπάρχει βιοχημική αλήθεια σε αυτό.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο PLOS Biology υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι το άρωμα των δακρύων μιας γυναίκας θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα θυμού των ανδρών. Ειδικότερα, τα γυναικεία δάκρυα περιέχουν χημικές ουσίες και, όταν εκκρίνονται, μεταδίδουν ένα ανεπαίσθητο άρωμα. Η μυρωδιά αυτή οδηγεί σε μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την επιθετικότητα, κατορθώνοντας, μέσω αυτών των διεργασιών, να μειώσει την επιθετική συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Προγενέστερη έρευνα είχε δείξει ότι το άρωμα των δακρύων των θηλυκών αρουραίων μπορούσε να μειώσει την επιθετικότητα των αρσενικών. Η ομάδα μελέτης θέλησε να διαπιστώσει εάν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους. Για το σκοπό αυτό, σχεδίασε ένα πείραμα, βάζοντας τους άνδρες να παίξουν ανά ζεύγη ένα παιχνίδι, σχεδιασμένο να προκαλεί επιθετική συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο ένας παίκτης οδηγήθηκε στην εντύπωση ότι ο άλλος τον κλέβει και του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει αντίποινα. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν τυχαία είτε στη μυρωδιά των γυναικείων δακρύων, είτε σε μια δόση φυσιολογικού ορού. Φυσικά, οι άνδρες δεν γνώριζαν τι μυρίζουν, αφού τόσο τα δάκρυα όσο και ο φυσιολογικός ορός χαρακτηρίζονται από ανεπαίσθητες οσμές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επιθετική συμπεριφορά μειώθηκε περισσότερο από 40% στους άνδρες που ήρθαν σε επαφή με τη μυρωδιά των δακρύων, συγκριτικά με όσους εκτέθηκαν στη μυρωδιά του φυσιολογικού ορού.
«Διαπιστώσαμε ότι, όπως και στα ποντίκια, τα ανθρώπινα δάκρυα περιέχουν ένα χημικό σήμα που μπλοκάρει την αρσενική επιθετικότητα», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές με επικεφαλής τον Shani Agron, μέλος του Τμήματος Επιστημών Εγκεφάλου του Ινστιτούτου Weizmann. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψη ότι τα συναισθηματικά δάκρυα είναι μόνο ανθρώπινα».
Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα σε έναν σαρωτή εγκεφάλου MRI, διαπιστώνοντας ότι δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιθετικότητα –ο προμετωπιαίος φλοιός και η πρόσθια νησίδα– ενεργοποιούνταν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι ίδιες περιοχές, ωστόσο, ενεργοποιούνταν πολύ λιγότερο όταν οι άνδρες μύριζαν τα γυναικεία δάκρυα. Όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά σε αυτή τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τόσο πιο σπάνια ο παίκτης επέλεγε να κάνει αντίποινα στον αντίπαλό του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Διαβάστε ακόμη:
Έρευνα: Αντιϋπερτασικά θέτουν υπό έλεγχο την επιθετική συμπεριφορά
Παρακολουθεί το 3χρονο εκπομπές βίας; Τι να περιμένετε όταν γίνει 12 χρόνων
Σχέσεις: Τι άλλαξε μετά την πανδημία – Πόσο επικίνδυνες έγιναν