Σε κάθε σχεδόν σπίτι υπάρχουν ένα, δύο ή δεκάδες αρωματικά κεριά, πολύχρωμα και σε διάφορα αρώματα και σχήματα έτοιμα να ανάψουν για να καλυφθεί η μυρωδιά από την κουζίνα ή το κάπνισμα, να ανανεωθεί η ατμόσφαιρα ή να φύγει το άγχος, να επέλθει η χαλάρωση και ηρεμία, να φύγει το άγχος και να ανέβει η διάθεση.
«Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα αρωματικά κεριά μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις φυσιολογικές επιδράσεις της διάθεσης, του στρες, της εργασιακής απόδοσης και της ψυχικής υγείας συνολικά» αναφέρει στο ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure η Χρύσα Χαλκιά, διαπιστευμένη Κλινική Ψυχοθεραπεύτρια – Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεύτρια, εγγεγραμμένη στο Συμβούλιο Ψυχοθεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCP) και στη Βρετανική Ένωση για τις γνωσιακές και συμπεριφορικές ψυχοθεραπείες (BABCP).
«Η μυρωδιά του αρωματικού κεριού διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου σας που συνδέεται με τη μνήμη και τη διάθεση. Από την τόνωση της ενέργειας μέχρι την ανακούφιση από το άγχος ή ακόμη και την ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας, οι θεραπευτικές ιδιότητες ενός αναμμένου αρωματικού κεριού μπορούν να επιφέρουν ψυχολογικά αποτελέσματα» γράφει στην προσωπική της σελίδα για το μεταιχμιακό σύστημα (ή αλλιώς λιμβικό), μια νευροανατομική περιοχή που εσωτερικά του εγκεφαλικού φλοιού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή και εμπλέκεται στον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, στη μνήμη και τη μάθηση, καθώς και την αντίληψη της όσφρησης, της γεύσης και του πόνου.
«[Στο μεταιχμιακό σύστημα] μπορούν να παραχθούν ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης. Επομένως, η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζεται από τη σχέση που υπάρχει μεταξύ αρωμάτων, αναμνήσεων και συναισθημάτων» προσθέτει.
Από τις ευεργετικές ιδιότητες της αρωματοθεραπείας με κεριά δεν λείπουν τα επιστημονικά ερείσματα, όπως μια μελέτη των Keville και Green (1995) που αναφέρει ότι η χρήση αρωματικών κεριών και αιθέριων ελαίων μπορεί βοηθήσει στη διαχείριση ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, όσο και στη γενικότερη βελτίωση της διάθεσης σύμφωνα με άλλη έρευνα.
10 αρώματα με αγχολυτική δράση
Κάποιες μυρωδιές μας είναι οικείες και προκαλούν ευχάριστα αισθήματα και συνειρμούς καθώς τις έχουμε συνδέσει με συγκεκριμένες αναμνήσεις. «Όμως, ορισμένες μυρωδιές ενεργοποιούν τις ίδιες ορμόνες ξανά και ξανά σε πολλά διαφορετικά άτομα, εξ ου και έχουν αναδειχθεί σε δημοφιλέστατα αρώματα εσωτερικού χώρου με ηρεμιστικές ιδιότητες. Αρώματα όπως το γεράνι, η λεβάντα και η μέντα, έχουν αποδειχθεί χρήσιμα για τη θεραπεία διαφόρων ψυχολογικών και σωματικών διαταραχών» σύμφωνα με τη Χαλκιά, η οποία αξιοποιεί τη δύναμη των αρωματικών κεριών και κατά τις συνεδρίες της με ψυχποθεραπευόμενους.
Ακολουθούν κάποια από τα αρωματικά κεριά που χρησιμοποιεί για να βοηθήσει πελάτες της που παλεύουν με το άγχος ή το στρες:
- η λεβάντα· χαλαρώνει άμεσα μυαλό και σώμα,
- το φασκόμηλο· αναζωογονεί τη διάθεση,
- η κανέλα· ίδια δράση με το φασκόμηλο,
- το πορτοκάλι· μειώνει το στρες,
- το λεμόνι· βελτιώνει τη διάθεση,
- το μήλο· βοηθά στον έλεγχο του άγχους,
- η μέντα· ξυπνά το μυαλό και ενισχύει τη συγκέντρωση,
- το λιβάνι· βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από το στρες,
- το σκανταλόξυλο ·χαλαρώνει και ηρεμεί σώμα και μυαλό,
- η βανίλια· κλειδί της ευτυχίας, ανεβάζει τη διάθεση και διεγείρει τα συναισθήματα χαλάρωσης και χαράς.
Κάποια ακόμα αρώματα που συστήνει η ψυχοθεραπεύτρια είναι το ylang ylang για χαρά και ευεξία, το γιασεμί για θετική σκέψη και ενεργητικότητα, ο δυόσμος για ιδιότητες παρόμοιες με της μέντας, δεντρολίβανο, χαμομήλι και γεράνι για αντιστρές, ενώ τα κεριά με άρωμα εσπεριδοειδών θα βοηθήσουν στη διατήρηση της θετικής στάσης απέναντι στη ζωή.
Τρία ακόμα tips για όσους θέλουν να ενισχύσουν την αίσθηση ηρεμίας είναι:
- Να διαλογίζονται καθημερινά, φωτίζοντας τον χώρο τους με αρωματικά κεριά.
- Να βάλουν ανάψουν το αγαπημένο τους αρωματικό κερί και να χαλαρώσουν με ένα βιβλίο.
- Να συνδυάσουν τα αγαπημένα κεριά με ασκήσεις tai chi ή γιόγκα.
Διαβάστε επίσης:
Αρωματοθεραπεία: Πώς μια μυρωδιά μπορεί να σας ανακουφίσει