Αν και κανένας μάλλον δεν έχει στο πρόγραμμα του την άσκηση έπειτα από ένα βράδυ ασταθούς ύπνου, μια νεότερη μελέτη δίνει έναν πολύ καλό λόγο για να αφήσουμε στην άκρη τον καφέ και να φορέσουμε τα αθλητικά μας παπούτσια.
Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα ερευνητικά στοιχεία, τα δεινά μιας νύχτας ανεπαρκούς ύπνου θα μπορούσε να ισοσταθμίσουν με μόλις 20 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, μέσω των οποίων τονώνεται η εγκεφαλική λειτουργία.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ διεξήγαγε δύο πειράματα στα οποία συμμετείχαν 12 άτομα στο καθένα. Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κοιμούνται μόνο πέντε ώρες το βράδυ για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Κάθε πρωί, έπρεπε να εκτελέσουν επτά εργασίες ενώ ξεκουράζονταν. Στη συνέχεια και σύμφωνα με το πείραμα, έπρεπε να επαναλάβουν τις εργασίες μετά από 20 λεπτά ποδηλασίας μέτριας έντασης.
Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, οι περιορισμένες ώρες ύπνου επηρέασαν διαφορετικά κάθε άτομο – ενδεχομένως επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί στην κούραση. Ωστόσο, οι επιδόσεις κάθε ατόμου στις εργασίες βελτιώθηκαν μετά την ποδηλασία.
Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες πέρασαν μια ολόκληρη νύχτα χωρίς ύπνο και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ένα περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Έπειτα, υποβλήθηκαν στις ίδιες δοκιμασίες και, παρόλο που τα επίπεδα οξυγόνου είχαν μειωθεί, εξακολουθούσαν να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους μετά την άσκηση.
«Αποδείξαμε ότι η ποδηλασία μέτριας έντασης για 20 λεπτά βελτιώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες μετά από τρεις νύχτες μερικής στέρησης ύπνου και μία νύχτα ολικής στέρησης ύπνου, ανεξάρτητα από την υποξική κατάσταση» σημειώνουν οι ερευνητές στο Physiology and Behaviour, όπου δημοσιεύτηκε η μελέτη.
Eν ολίγοις, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση των ορμονών που ρυθμίζουν τον εγκέφαλο και τον ρυθμό με τον οποίο το αίμα παρέχεται στον εγκέφαλο. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη διέγερση και τα κίνητρα, πρόσθεσαν.
«Μια πιθανή υπόθεση για το γιατί η άσκηση βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις σχετίζεται με την αύξηση της εγκεφαλικής ροής του αίματος και της οξυγόνωσης. Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμη και όταν η άσκηση πραγματοποιείται σε περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να εκτελούν γνωστικά καθήκοντα καλύτερα από ό,τι όταν βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας στις ίδιες συνθήκες» επισημαίνει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Thomas Williams.
Παρόλα αυτά, ο Δρ Joe Costello, ο οποίος εργάστηκε επίσης στη μελέτη, δήλωσε ότι αν η άσκηση ήταν μεγαλύτερης διάρκειας ή δυσκολότερη, μπορεί να είχε ενισχύσει τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου: «Τα ευρήματα προσθέτουν σημαντικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της άσκησης και των στρεσογόνων παραγόντων, όπως η έλλειψη ύπνου, και συμβάλλουν στην ενίσχυση του μηνύματος ότι η κίνηση είναι φάρμακο για το σώμα και τον εγκέφαλο».
Βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τη γνωστική απόδοση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την προσοχή, την κρίση και τη συναισθηματική κατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και κατάθλιψη.
Διαβάστε επίσης
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Η άσκηση που νικά την αϋπνία
Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Οι φυσικές λύσεις που θα σας αποκοιμήσουν