Τα οστά που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη στην πλάτη καλύπτονται από δίσκους. Αυτοί οι δίσκοι είναι σαν μικρά μαξιλάρια με ένα σκληρό εξωτερικό στρώμα που περιβάλλει τον πυρήνα. Οι δίσκοι που βρίσκονται ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο λειτουργούν ως «αμορτισέρ» για τα οστά της.
Μια κήλη δίσκου είναι στην ουσία ένα θραύσμα του πυρήνα του δίσκου που ωθείται έξω από τον δακτύλιο στον σπονδυλικό σωλήνα. Οι δίσκοι που γίνονται κήλη συνήθως βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο εκφύλισης.
Συγκεκριμένα, η δισκοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής στήλης. Πιο συχνά την συναντάμε στο κάτω μέρος της πλάτης, εμφανίζεται όμως και στον αυχένα. Η οσφυϊκή δισκοκήλη εμφανίζεται περίπου στο 2% του γενικού πληθυσμού κυρίως σε άντρες ηλικίας 25-50. Το πέρασμα των ετών κατά κύριο λόγο μπορεί να ευθύνεται που ο σπονδυλικός δίσκος χάνει σταδιακά την ελαστικότητα του και έτσι μπορεί να προκληθεί ρήξη.
Η λανθασμένη στάση σώματος, το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη σωματικής άσκησης καθώς και ένας πιθανός τραυματισμός αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες παρουσίας δισκοκήλης.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν αναλόγως της θέσης και του μεγέθους της κήλης, στην περίπτωση που δεν πιέζεται κάποιο νεύρο ο ασθενής μπορεί να νιώσει μια μικρή οσφυαλγία. Αντιθέτως όταν πιέζεται το νεύρο μπορεί να εμφανιστεί οξύς ή χρόνιος πόνος στην μέση, στον θώρακα ή στον αυχένα, πόνος στα κάτω άκρα, δυσκολίες στο περπάτημα όπως και αδυναμία ελέγχου κινήσεων.
Η διάγνωση βασίζεται στην ακτινογραφία, αιματολογικές εξετάσεις καθώς και στην μαγνητική τομογραφία η οποία περιγράφει λεπτομερώς το ποσοστό εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική με μειωμένες δραστηριότητες για ένα χρονικό διάστημα και με την λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Στην περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει τότε είναι πιθανόν να προταθεί η χειρουργική επέμβαση.
Οι περισσότερες ασφαλιστικές δίνουν μια χρονική αναμονή ενός ασφαλιστικού έτους για να ισχύσει η ασφαλιστική κάλυψη για κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Στην περίπτωση όμως που συνυπάρχει κάταγμα σπονδυλικής στήλης (ατύχημα) καλύπτεται από την ημερομηνία έναρξης της ασφάλειας.
Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν προγράμματα για διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων (εργαστηριακές και απεικονιστικές) σε συμβεβλημένα νοσηλευτικά ιδρύματα με χρήση ασφαλιστικού φορέα ΕΟΠΠΥ χωρίς την συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ασφαλιστικός φορέας η συμμετοχή διαμορφώνεται στο 15% επί του ιδιωτικού τιμοκαταλόγου. Για έκτακτο περιστατικό, απόρροια ατυχήματος, καλύπτονται ως του ποσού των 300 ευρώ κατά 100% .
Αν αποφασισθεί πως πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση, τότε υπάρχει πλήρης κάλυψη στα έξοδα νοσηλείας που περιλαμβάνουν την αμοιβή χειρουργού, αναισθησιολόγου και βοηθού χειρουργού. Για την περίπτωση της οσφυϊκής δισκοκήλης φερ’ ειπείν, συναντάμε την χειρουργική τεχνική «οσφυϊκή δισκεκτομή» ως βαριά επέμβαση στην κατηγορία των νευροχειρουργικών επεμβάσεων.
Δεδομένου πως ο ασφαλισμένος νοσηλευτεί σε συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα, η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει να καταβάλλει τα έξοδα απευθείας στο νοσοκομείο. Αντιθέτως όταν πρόκειται για μη συμβεβλημένο, η αποζημίωση πραγματοποιείται μέσω των συναλλαγματικών.
Παράλληλα, ο ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα, βάσει των όρων του συμβολαίου του, να αιτηθεί επιδόματος μη χρήσης εφόσον δεν υποβάλλει προς αποζημίωση δαπάνες για χειρουργό και αναισθησιολόγο. Η εταιρία θα του καταβάλει ποσοστό του χειρουργικού επιδόματος που αναγράφεται στον αναλυτικό πίνακα παροχών αναλόγως πάντα με την βαρύτητα της επέμβασης.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Αφαίρεση σπίλων: Πώς την αποζημιώνει το ασφαλιστικό πρόγραμμα