Πάνω από 30 εκατομμύρια χαμένα χρόνια ζωής και δύο περίπου εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αποδίδει στο κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και το αλκοόλ πρόσφατη μελέτη ερευνητών από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το Πανεπιστήμιο Queen Mary (QMUL) και το Kings College του Λονδίνου για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α. και τις χώρες του μπλοκ BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).
Για τα ανησυχητικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο eClinicalMedicine, οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία περί τους τέσσερις παράγοντες κινδύνου από προηγούμενες παγκόσμιες μελέτες, που τα προσάρμοσαν σε μοντέλα εκτίμησης του 2020 για τη θνησιμότητα από καρκίνο.
Το βαρύ φορτίο του καπνού
Μόνο το κάπνισμα ευθύνεται για 1,3 εκατ. θανάτους τον χρόνο λόγω καρκίνου στις επτά χώρες της μελέτης και στερεί 20,8 εκατ. έτη ζωής. Με τα έτη ζωής οι ερευνητές υπολογίζουν το αποτύπωμα της θνησιμότητας από τη νόσο στην κοινωνία, ένας θάνατος από καρκίνο δηλαδή στην ηλικία των 60 ετών στοιχίζει περισσότερα χαμένα χρόνια ζωής από τον θάνατο σε ηλικία 80 ετών.
Η έρευνα έδειξε ότι οι επτά χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από τη μισή ετήσια επίπτωση των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, προβλέποντας το μέλλον δυσοίωνο. Ο καρκίνος πλήττει δυσανάλογα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Cancer Research UK, τα ετήσια νέα περιστατικά της νόσου θα αυξηθούν κατά 400% μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, από 0,6 εκατ. σε 3,1 εκατ.. Για χώρες με πολύ υψηλό εισόδημα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση περίπου 50% για το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και υποδεικνύουν ότι με κατάλληλες δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα, θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια ζωές από θανάτους λόγω καρκίνου που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Η κινητοποίηση σχετικά με το κάπνισμα θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο· ευθύνεται για 150 περιστατικά καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο καθημερινά. Η αύξηση των ηλικιακών ορίων για την πώληση καπνικών προϊόντων εδώ στην Αγγλία είναι ένα κρίσιμο βήμα στο δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης γενιάς χωρίς τσιγάρα και καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υποστηρίξουν τη νομοθεσία» σχολίασε ο Δρ Ian Walker, εκτελεστικός διευθυντής χάραξης πολιτικής και πληροφοριών του κέντρου Cancer Research UK
Κακές συνήθειες για τους άνδρες, παχυσαρκία και HPV για τις γυναίκες
Για τον υπολογισμό των χαμένων ετών ζωής κάθε χρόνο από διάφορους τύπους καρκίνου, οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία θανάτου και το μέσο προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού στην ηλικία αυτή. Κάποια από τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι:
- Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου συσχετίστηκαν με διαφορετικούς τύπους καρκίνου ανά χώρα. Για παράδειγμα, στην Ινδία καταγράφηκαν περισσότεροι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου στους άνδρες και γυναικολογικούς καρκίνους στις γυναίκες, στις άλλες χώρες ωστόσο τα περισσότερα χαμένα χρόνια ζωής οφείλονταν σε καρκίνο των πνευμόνων.
- Οι ερευνητές το απέδωσαν στα συστήματα υγείας και τον τρόπο ζωής κάθε χώρας. Η Ινδία και η Νότια Αφρική υστερούν στον έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, γεγονός που εξηγεί τον αυξημένο επιπολασμό καρκίνων σχετιζόμενων με τον ιό HPV. Αντίστοιχα για τον καρκίνο κεφαλής-τραχήλου στους άνδρες στην Ινδία, πιθανώς ευθύνονται οι καπνικές συνήθειες που διαφέρουν από χώρες όπως η Αγγλία.
- Οι πρόωροι θάνατοι στους άνδρες συνδέονται επί το πλείστον με κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, στις οποίες έχουν και το προβάδισμα έναντι των γυναικών. Στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, η θνησιμότητα ήταν εννέα φορές μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
- Η υπερβαρότητα, η παχυσαρκία και ο HPV ήταν οι κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες, με ποσοστά 60 φορές υψηλότερα συγκριτικά με τους άνδρες στη Νότια Αφρική και 11 φορές υψηλότερα στην Ινδία.
- Τα ποσοστά θνησιμότητας από τον HPV είναι έξι φορές υψηλότερα στη Νότια Αφρική από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας έχει αποτραπεί εν πολλοίς χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Διαβάστε επίσης:
Θεριακλήδες 4 στους 10 Έλληνες – Πώς κόβουν το κάπνισμα
Νέο τεστ για τον εντοπισμό δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας
Σεμαγλουτίδη: Ένας «σύμμαχος» για την καρδιά – Μειώνει κατά 20% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο