Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος η συχνότητα της οποίας αυξάνει συνεχώς. Υπολογίζεται ότι την τελευταία εικοσαετία έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί ο επιπολασμός του στον πλανήτη. Στην Ελλάδα πριν από 50 χρόνια η συχνότητα της νόσου υπολογιζόταν στο 3%, ενώ πλέον σύμφωνα με πρόσφατη πανελλήνια μελέτη στην οποία συμμετείχε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (μελέτη ΕΜΕΝΟ), η συχνότητά του έχει φτάσει το 12%.
Θεωρείται χρόνια πάθηση και ανήκει στις μεταβολικές διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και από την αδυναμία του παγκρέατος να παράξει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή του σώματος να αξιοποιήσει σωστά την κυκλοφορούσα ινσουλίνη στον οργανισμό.
Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε τύπου 1 και 2. Ο διαβήτης τύπου 1 συναντάται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, Αυτή η μορφή οφείλεται στην καταστροφή των β-νησιδίων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται πιο συχνά στους ενηλίκους κυρίως λόγω της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας, ενώ η ηλικία και το γενετικό υπόβαθρο συμβάλουν στην εκδήλωση της νόσου. Τις κατηγορίες συμπληρώνει ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης η αντιμετώπιση του οποίου βασίζεται κυρίως στην τήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής και αν κριθεί αναγκαία, στην εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του είναι η κληρονομικότητα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η υπέρταση καθώς και το κάπνισμα. Είναι πιθανόν η νόσος στα αρχικά στάδια να μην εμφανίσει συμπτώματα. Τα πιο κοινά όμως είναι η συνεχής αίσθηση δίψας, η ξηροστομία, η κόπωση, η θαμπή όραση καθώς και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Η διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους εντός των φυσιολογικών ορίων είναι πολύ σημαντική για όλους τους τύπους διαβήτη. Ειδικά για εκείνους που έχουν τον διαβήτη τύπου 2 η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Οι διαβητολόγοι συστήνουν απαραιτήτως την αποφυγή κατανάλωσης αλατιού, ζάχαρης, ζυμαρικών, αλλαντικών καθώς και κάθε είδους τηγανιτών. Συμβουλεύουν επίσης για πολλά και μικρά γεύματα και αποφυγή της πολύωρης νηστείας.
Από πολλούς ειδικούς έχει χαρακτηριστεί ως «ύπουλη νόσος» αφού με την πάροδο του χρόνου αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλά όργανα του σώματος όπως σε καρδιά, νεφρούς και μάτια.
Παλαιότερα οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφάλιζαν κάποιον που έπασχε από διαβήτη ή γινόταν αποδεκτός με τον όρο εξαίρεσης της συγκεκριμένης πάθησης και των επιπλοκών της. Σήμερα αν κάποιος ασφαλιστεί όντας υγιής και στην πορεία εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη, μετά από ένα χρονικό διάστημα από την σύναψη του συμβολαίου του, τότε αποζημιώνεται βάσει των όρων του συμβολαίου.
Έχουν επίσης δημιουργηθεί πολλά προγράμματα που αξιολογούν πιο ευνοϊκά προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η περίπτωση του διαβήτη. Αυτά παρέχουν ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις σε συγκεκριμένα συμβεβλημένα θεραπευτήρια βάσει του συμβολαίου της εταιρίας.
Υπάρχουν ακόμα εταιρίες που προχωρούν σε σύναψη ασφαλιστηρίου υγείας με κάποιον που πάσχει από διαβήτη αφού πρώτα εγκριθεί η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης από τα αρμόδια τμήματα. Συνήθως δίνεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει τα δέκα χρόνια για να ισχύσει η κάλυψη. Ενώ για τις υπόλοιπες ασθένειες, η αποζημίωση ισχύει με βάση τους όρους και την πολιτική της εκάστοτε εταιρίας.
Συναντάμε επίσης περιπτώσεις συμβολαίων που προχωρούν στην ασφαλιστική κάλυψη ενδιαφερομένων που πάσχουν ήδη από διαβήτη με ένα πιο χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 50% και για τις υπόλοιπες ασθένειες το ποσοστό κάλυψης φτάνει στο 80%.
Δεδομένου πως ο διαβήτης είναι μια πάθηση που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επιφέρει βλάβες σε όργανα του σώματος, ορισμένα συμβόλαια αναφέρουν πως αποζημιώνονται παθήσεις έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος για ασφάλιση θα πρέπει ειλικρινώς να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που του δίνεται πριν την σύναψη του ασφαλιστηρίου. Στην περίπτωση που έχει σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή έτσι ώστε η ασφαλιστική εταιρία να αξιολογήσει την περίπτωση του και να πράξει αναλόγως.
Διαβάστε επίσης
Έχετε διαβήτη; Δείτε αν μπορείτε να ασφαλιστείτε