Λόγω των μεγάλων περιόδων ηλιοφάνειας της Ελλάδας, η υγεία του δέρματος τίθεται ως άμεση προτεραιότητα. Είναι ενδεικτικό ότι η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά σε άτομα όλων των φυλών και ηλικιών να χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά. Παρόλα αυτά, φαίνεται μια αύξηση στις περιπτώσεις μελανώματος αλλά και στη θνησιμότητα.
Πιο συγκεκριμένα, το μελάνωμα αποτελούσε το 4% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου στις χώρες της ΕΕ-27 το 2020 και το 1,3 τοις εκατό όλων των θανάτων λόγω καρκίνου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο, ενώ αποτελεί τον έκτο συχνότερο καρκίνο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Το 2022 παρατηρείται μάλιστα μεγαλύτερη αυξητική τάση, καθώς αναφέρθηκαν πάνω από 100.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος – οι περισσότερες από αυτές σε ενηλίκους ηλικίας 45-69 ετών – προκαλώντας περισσότερους από 15.000 θανάτους.
Ακόμα πιο ανησυχητικά, η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα από μελάνωμα -τόσο για τους άντρες αλλά και τις γυναίκες, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία. Αντίθετα, οι χώρες με τη χαμηλότερη θνησιμότητα είναι η Σλοβακία, η Δανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σουηδία και η Ολλανδία.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά περιλαμβάνονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Πολωνία.
Αναφορικά με τη χρήση του αντηλιακού, μόλις το 10% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί συστηματικά ή συχνά την αντηλιακή προστασία, μαζί με άλλα μέτρα προστασίας, όπως καπέλο, η παραμονή στη σκιά, σε σύγκριση με το 14% των ατόμων εκτός Ευρώπης.
«Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να νοσήσει από καρκίνο του δέρματος, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τον τόνο του δέρματος. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος στη ζωή του. Η καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF 15 όμως θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (SCC) κατά περίπου 40% και να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 50%» αναφέρει σχετικά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική, επιταχυνόμενη ανάπτυξη των ακανθοκυττάρων – ενός τύπου επιθηλιακών κυττάρων που αποτελούν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος (στην επιδερμίδα). Εάν εντοπιστούν έγκαιρα, οι περισσότεροι SCC είναι θεραπεύσιμοι.
Το μελάνωμα είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που αρχίζει όταν τα κύτταρα που είναι γνωστά ως μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που δίνουν στο δέρμα το μαυρισμένο ή καφέ χρώμα του) αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Ενώ το μελάνωμα εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα, είναι πιο επικίνδυνο λόγω της ικανότητάς του να εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα όργανα, εάν δεν αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.
Διαβάστε επίσης:
Μελάνωμα: Το πρώτο mRNA εμβόλιο που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπισή του
Μελάνωμα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Οδηγίες προστασίας
Μελάνωμα: Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέος θεραπευτικός συνδυασμός