Πραγματοποιήθηκε χθες 24 Οκτωβρίου 2023 διαδικτυακή συνάντηση του προεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με την Αναπληρώτρια Υπουργό υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη με θέμα συζήτησης τις νέες ρυθμίσεις για τον προσωπικό ιατρό.
Από πλευράς ΠΙΣ επισημάνθηκαν, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωσή τους:
1. Η ανάγκη κατάργησης της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς αποτελεί αναχρονισμό και μείζον αντικίνητρο για την παραμονή των νέων ιατρών στη χώρα. Η μετονομασία της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση του θεσμού του προσωπικού ιατρού με συνακόλουθη κατάργηση των θετικών ρυθμίσεων του Foυndαtίοn yeαr αποτελεί οπισθοχώρηση. Η δε φύση της μονοετούς υπηρεσίας και του επιπέδου εκπαίδευσης δεν συνάδει με τον εννοιολογικό πυρήνα του προσωπικού ιατρού, που συνιστά σχέση εμπιστοσύνης και διαρκείας μεταξύ ιατρού και ασθενούς.
2. Για την επέκταση του θεσμού και τη συμμετοχή περισσοτέρων ιατρών είναι αναγκαία η απάλειψη των αρνητικών προβλέψεων του Νόμου 4931/2022, η αποσαφήνιση των υποχρεώσεων του και η ενεργοποίηση όλων των μορφών σύνδεσης των ιατρών με το σύστημα. Αδικεί τον Νόμο η μερική εφαρμογή του ελλείψει πολιτικού θάρρους, όπως αδικεί και τη χώρα η μη εκμετάλλευση του επιστημονικού πλούτου της ύπαρξης πολλών ιατρών ειδικοτήτων. Ιατρών που ωθούνται εκτός συνόρων καθώς συστήματα άλλων χωρών (Γερμανία), τους υποδέχονται ευχαρίστως.
3. Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι θεμιτή η αναγνώριση της ανάγκης αύξησης των αμοιβών των ιατρών, αλλά η καλή λειτουργία κάθε οργανωμένου συστήματος, προβλέπει πάντοτε αμοιβές ανάλογες της θέσεως του έργου και του επιπέδου ευθύνης. Κατά συνέπεια αναρωτιόμαστε εάν θα πρέπει να αναμένουμε μια πολλαπλασιαστική μισθολογική αναπροσαρμογή για όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ, των ΑΕΙ και των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ανάλογη της προϋπηρεσίας, εμπειρίας και έργου. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς είναι θετική βάση οι μισθοί που ανακοινώθηκαν για νεοδιοριζόμενους, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση η απορρύθμιση του ΕΣΥ είναι θέμα σύwομου χρόνου.
4. Τέλος οφείλουμε εκ του ρόλου μας να υπενθυμίζουμε ότι είναι η πολλοστή προσπάθεια ΠΦΥ αρχής γενομένης το 1927, με διαχρονικό χαρακτηριστικό την εκάστοτε ευρεσιτεχνία των πολιτικών ηγεσιών. Η επιτυχής δημιουργία ΠΦΥ προϋποθέτει ελεύθερη επιλογή ιατρού, οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και εκμετάλλευση του συνόλου του ιατρικού δυναμικού που προνομιακά διαθέτει η χώρα μας. Ο ΠΙΣ στην βάση αυτή ανέκαθεν και τώρα είναι έτοιμος να συμβάλλει ώστε μετά από δεκαετίες πειραματισμών να υπάρξει ρεαλιστικός σχεδιασμός με στοχευμένη και εποικοδομητική χρήση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Η κα αναπληρώτρια από την πλευρά της συμφώνησε να επαναληφθεί η συζήτηση επί γραπτού κειμένου το οποίο αναμένουμε.
Ειδήσεις σήμερα: