Προστασία από τη γνωστική φθορά και τις νόσους που προκαλεί, όπως η άνοια, φαίνεται να προσφέρει η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT) σύμφωνα με δημοσίευση στο Medicine & Science in Sports & Exercise. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ δείχνοντας πως η HIIT ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματική συγκριτικά με τη μη-διαλειμματική προπόνηση στην αύξηση της ροής αίματος στον εγκέφαλο των γηραιότερων ενηλίκων.
Ο ερευνητής Δρ. Tom Bailey από το Κέντρο Ερευνών για την Άσκηση δήλωσε πως ενώ η προπόνηση τύπου HIIT ήταν δημοφιλής για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, οι επιδράσεις της στην υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του δεν ήταν γνωστές.
«Όσο μεγαλώνουμε, η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο διαφοροποιείται γεγονός που έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο γνωστικής φθοράς και καρδιαγγειακών συμβάντων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εύρεση τρόπων αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του στους γηραιότερους ενήλικες είναι εξαιρετικά σημαντική», δηλώνει ο Δρ. Bailey.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Christopher Askew του Πανεπιστημίου Sunshine Coast και νευροεπιστήμονες από το Γερμανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Η μελέτη ήταν η πρώτη του είδους της που συνέκρινε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο νεότερων και γηραιότερων ενηλίκων κατά τη διάρκεια της κλασσικής και της διαλειμματικής προπόνησης τύπου ΗΙΙΤ.
«Ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης ήταν ότι αμφότεροι οι τύποι ασκήσεων αλλά και οι περίοδοι ξεκούρασης ήταν σημαντικοί για την αύξηση της ροής του αίματος στους γηραιότερους ενήλικες», δήλωσε ο Δρ. Bailey. Η διαλειμματική προπόνηση ωστόσο αναδείχθηκε ιδιαίτερα επιδραστική.
«Η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση τύπου HIIT ήταν αποτελεσματική για την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, των γηραιότερων ενηλίκων κατά την περίοδο της δραστηριότητάς του και πιο επιδραστική από την κλασσική (μη-διαλειμματικού τύπου) άσκηση όταν μετρούσαμε τη γενική ροή του αίματος αυξάνοντας την, τόσο κατά την άσκηση όσο κατά την ανάπαυση. Η μελέτη στόχευε στον εντοπισμό του τύπου άσκησης που θα προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση στη ροή του αίματος, έτσι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση προγραμμάτων άσκησης για την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας» εξηγεί ο Δρ. Bailey.
Λόγω του ότι η μελέτη εστιάζει στην βραχυπρόθεσμη αύξηση της ροής του αίματος, ο Δρ. Bailey δήλωσε πως το επόμενο βήμα ήταν να ερευνηθούν τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση τύπου HIIT στον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα.