Δραματική είναι η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Θριάσιο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων. Ράντζα σε κάθε διάδρομο, ακόμη και στην τραπεζαρία, ράντζα διπλάσια από τα κρεβάτια, χρόνιοι ψυχικά ασθενείς που παραμένουν εκεί λόγω έλλειψης άλλων δομών, έφηβοι που νοσηλεύονται μαζί με ενηλίκους επειδή δεν υπάρχουν ψυχιατρικές κλινικές για εφήβους, νοσηλευτές στα όριά τους: αυτές οι τραγικές συνθήκες διαμορφώνουν τη θλιβερή κανονικότητα της Ψυχιατρικής Κλινικής.
«Αυτό που αντικρίζει όποιος μπαίνει στην κλινική τον αφήνει άναυδο. Ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με συνθήκες που καταλύουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Μανώλης Βαρρδαβάκης.
Η κλινική έχει 19 κρεβάτια αλλά νοσηλεύει μέχρι 38 ασθενείς μετά την εφημερία. Όπως περιγράφει, ασθενείς με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μία ασθενής «να μην υπάρχει μία ήσυχη γωνιά, να κάτσω να κλάψω»….
Χρόνιοι ασθενείς, που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε δημόσιες δομές για χρόνιους πάσχοντες, παραμένουν στην κλινική, λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δομών, καταγγέλλει το Σωματείο. Η έλλειψη κατάλληλων δομών για εφήβους εγκλωβίζει όμως στην κλινική ενηλίκων και τους εφήβους ασθενείς. «Αν ένας έφηβος ασθενής “έχει την ατυχία” να είναι 16 (+) ετών, καταλήγει να νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική ενηλίκων όπως συνέβη στην πρόσφατη εφημερία της ψυχιατρικής κλινικής του Θριάσιου» επισημαίνεται από το προεδρείο του Σωματείου.
Οι συνθήκες αυτές, βεβαίως, σχετίζονται άμεσα με το ανεπαρκές νοσηλευτικό προσωπικό. «Στις περισσότερες βάρδιες, δύο νοσηλευτές… τρέχουν και δεν φτάνουν να δώσουν φαρμακευτική αγωγή, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό του ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση» περιγράφει το Σωματείο εργαζομένων.
Επισημαίνει, μάλιστα, πως για όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί αρμοδίως επανειλημμένως, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αντιμετώπισής τους.
«Δεν εφαρμόζεται ούτε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για αποστολή αιτήματος στο ΕΚΕΠΥ για αναστολή της εφημερίας της κλινικής, όταν η πληρότητα ξεπεράσει το 100% της δυναμικότητάς της» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.
Τονίζει δε πως ανάλογη είναι η κατάσταση και στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων: «Εντάθηκε το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας (πολυάριθμες βραχυχρόνιες νοσηλείες των ασθενών που υποτροπιάζουν), αυξήθηκαν τα ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, μεγάλωσε ο αριθμός των άστεγων ατόμων με ψυχικές διαταραχές, προχώρησε η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας».
Οι εργαζόμενοι του Θριάσιου ζητούν από τις διοικήσεις, τόσο του νοσοκομείου όσο και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
- να ληφθούν μέτρα για την άμεση διαρρύθμιση της Ψυχιατρικής Κλινικής, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Να πραγματοποιηθεί μελέτη για τη μεταστέγαση της κλινικής σε καταλληλότερο χώρο,
- να ενισχυθεί άμεσα η κλινική με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό,
- να ενταχθούν πλήρως στο σύστημα εφημεριών και εισαγωγών ασθενών όλες οι υπάρχουσες Ψυχιατρικές Κλινικές και να δημιουργηθούν νέες Ψυχιατρικές Κλινικές, πλήρως στελεχωμένες, για να καλύπτονται οι ανάγκες,
- να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, δομές για χρόνιους πάσχοντες) που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους,
- να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας και να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα για να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.