Για φθινοπωρινή έξαρση κορωνοϊού προειδοποιούν οι Οργανισμοί Υγείας, συστήνοντας στις υγειονομικές αρχές να προετοιμαστούν για επερχόμενο «κύμα» που σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις θα επιβαρύνει τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Με δεδομένο το «καμπανάκι» για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, η επικαιροποίηση του εμβολιασμού για όσους είναι ευάλωτοι για βαριά νόσηση και επιπλοκές από κορωνοϊό μπαίνει σε πρώτο…πλάνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρατηρεί ανησυχητική τάση αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και κάνει έκκληση να ενταθούν οι εμβολιασμοί και να παρακολουθείται η εξέλιξη του ιού. «Παρατηρούμε πάντα ανησυχητικές τάσεις όσον αφορά την Covid-19 όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές.

Την ίδια στιγμή, σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εξηγεί τους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν σε παρατηρούμενες αυξήσεις των επιδημιολογικών δεικτών. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις και η αυξημένη κινητικότητα λόγω ταξιδιών. «Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές μείωσης των επιπέδων ανοσολογικής προστασίας έναντι λοιμώξεων», αναφέρει το ECDC, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο πληθυσμός παραμένει καλά προστατευμένος από τη σοβαρή νόσηση.

Η ανησυχία για την Pirola

«Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να αποκτά μεταλλάξεις που επιτρέπουν την κυκλοφορία του σε απρόβλεπτες στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους», διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο. Οι πρόσφατες αυξήσεις μετάδοσης συνέπεσαν με την εμφάνιση των υποπαραλλαγών της Όμικρον, ιδιαίτερα των παραλλαγών που μοιάζουν με XBB.1.5 – με πλέον χαρακτηριστική την «Eris».

Τον Αύγουστο του 2023, αναφέρθηκαν σποραδικές ανιχνεύσεις μιας νέας εξαιρετικά μεταλλαγμένης υποπαραλλαγής, της BA.2.86 – ή Pirola – τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ενώ οι παγκόσμιες ανιχνεύσεις κρουσμάτων του BA.2.86 είναι περιορισμένες, υπάρχει υποψία μετάδοσης σε χαμηλό επίπεδο κοινότητας σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με το ECDC, το στέλεχος BA.2.86 αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τα τρέχοντα κυκλοφορούντα στελέχη SARS-CoV-2, εγείροντας ανησυχίες για αυξημένες επαναμολύνσεις.

Ποια είναι η κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων

Την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση της θετικότητας του κορωνοϊού στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασε μικρή μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση κατά 8% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, έως και χθες με κορωνοϊό νοσηλεύονταν 579 ασθενείς. Εξ αυτών οι περίπου 450 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι σε ειδικές κλίνες, δηλαδή Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ελαφρώς αυξημένες είναι οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα – 91 χθες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επιδημικό «κύμα» αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει ήπια χαρακτηριστικά και η πίεση στο ΕΣΥ είναι διαχειρίσιμη, χωρίς σημαντικές αυξήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το φθινόπωρο και ο χειμώνας κρατούν τις υγειονομικές αρχές σε εγρήγορση, κυρίως λόγω της ταυτόχρονης κυκλοφορίας των εποχικών λοιμώξεων. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ECDC καλούν σε έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων για να αυξηθεί η προστασία έναντι στην Covid-19.

Προς αναμνηστική δόση για ευάλωτους

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών προετοιμάζεται για τη διαμόρφωση συστάσεων του φθινοπωρινού εμβολιασμού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της παραλλαγής «Κράκεν» που «πιάνουν» και την «Eris». Τα μέλη της Επιτροπής επεξεργάζονται τα δεδομένα για τις ομάδες που θα εμβολιαστούν και προσανατολίζεται να απευθύνει ισχυρή σύσταση αναμνηστικής δόσης σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και απειλούνται με βαριά νόσηση ή επιπλοκές εφόσον μολυνθούν με τον ιό, κατ’ αντιστοιχία του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα από 60 ετών και πάνω, όλα τα άτομα από 12 ετών και πάνω που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων. Επιπλέον, η θωράκιση με το εμβόλιο κρίνεται απαραίτητη για επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενους σε γηροκομεία, όσους φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όσους μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή. Οι παραπάνω κατηγορίες πληθυσμού περιλαμβάνονταν και στην τελευταία σύσταση αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας, όπως ακριβώς έχει γίνει με όλα τα εμβόλια της Covid-19 μέχρι σήμερα, έχει δεσμεύσει 1,8 εκατομμύρια εμβόλια έως το τέλος του 2023. Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, όταν και θα φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες ποσότητες. Εφόσον απαιτηθεί, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον εμβολίων.

 

Διαβάστε επίσης:

Pirola: Ποια είναι η νέα παραλλαγή «πονοκέφαλος» του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna αυξάνει 8,7 φορές τα αντισώματα έναντι της νέας παραλλαγής της Omicron

Εμβολιασμός: Οι προτεραιότητες του φθινοπώρου – Δεν είναι ο κορωνοϊός