Πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο πεδίο της υγείας σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων έχει το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), ΔΕΚΟ του ΕΟΦ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας.
To Κέντρο έως σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερες από 900 παραγωγικές, εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και οργανισμούς παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τον Καναδά.
«Το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), από το 1988 λειτουργεί ως φορέας χωρίς καμία επιχορήγηση από την Πολιτεία, με αντικείμενο την πιστοποίηση συστημάτων για όλες τις εταιρείες που εισάγουν, διακινούν, αποθηκεύουν, συντηρούν ή επισκευάζουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πρόκειται δηλαδή για τις εταιρείες που είναι προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων και είναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ. Η δική μας, λοιπόν, δουλειά είναι να πιστοποιούμε πως ό,τι μπαίνει μέσα στις μονάδες υγείας αλλά και ό,τι ιατρικό είδος αγοράζουμε ως καταναλωτές, είναι αξιόπιστο και ασφαλές σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική Νομοθεσία» λέει στο ygeiamou.gr η πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ, κυρία Ρίτα Πικρού – Μωραϊτάκη.
Η ίδια χαρακτηρίζει ως μεγάλη επιτυχία του Κέντρου το ευρύ πελατολόγιο που έχει αποκτήσει εντός και εκτός συνόρων, εξηγώντας πως «η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Έχουμε την αξιολόγηση από το επιστημονικό προσωπικό, τον επιτόπιο έλεγχο στη γραμμή παραγωγής από τους επιθεωρητές μας, τις τεχνικές και νομικές διατυπώσεις πριν πιστοποιήσουμε ένα προϊόν. Οι καλύτεροι στον τομέα τους, εντός και εκτός συνόρων μας εμπιστεύονται, κάτι που συνιστά εθνική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ανταγωνισμού, με άλλους φορείς πιστοποίησης στην Ευρώπη».
Ωστόσο, τονίζει και την κομβική περίοδο που διανύει το ΕΚΑΠΤΥ, σε ό,τι αφορά την ανάγκη αξιολόγησής του σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Έχει αλλάξει η κοινοτική νομοθεσία και αν θέλουμε ως χώρα να έχουμε έναν εθνικό φορέα που να πιστοποιεί, πρέπει πρώτα να πιστοποιηθούμε εμείς ότι είμαστε κατάλληλοι. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε οι μόνοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που παρακαλάμε να αξιολογηθούμε. Όταν συμβεί αυτό, τότε θα μπορούμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το πελατολόγιο μας, αφού θα μπορούμε να ελέγχουμε με νέα ISO. Είμαστε εν τω μέσω μιας διαδικασίας που έχει τραβήξει παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, προκειμένου να αξιολογηθεί το ΕΚΑΠΤΥ εκ νέου» σημειώνει αιχμηρά για το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης όπως τηρείται από τις ελληνικές αρχές.
Υπογραμμίζει ακόμη η κυρία Πικρού – Μωραϊτάκη πως «δεν πρέπει να χαθεί η σωρευμένη τεχνογνωσία των στελεχών μετά από τη λειτουργία των τελευταίων 25 ετών, το διαθέσιμο επιστημονικό προσωπικό και φυσικά η ιδιότητα του φορέα ως του μοναδικού μέχρι σήμερα ελληνικού κοινοποιημένου, αντιθέτως πρέπει να οδηγήσουν στην ομαλή συνεργασία και συσπείρωση των φορέων της Πολιτείας για να προχωρήσει ο φορέας στο επόμενο στάδιο. Οτιδήποτε άλλο, επιτρέψτε μου να πω πως το θεωρώ εθνική αποτυχία στο αντικείμενο μας».
Για την πρόεδρο του ΕΚΑΠΤΥ, η τελευταία τριετία όποτε και τής ανατέθηκε η διοίκηση του φορέα, ήταν μια μεγάλη πρόκληση. «Μου ανατέθηκε η διοίκηση ενός φορέα μη οικονομικά βιώσιμου το 2020 αλλά κατάφερα με την ομάδα μου και ανέτρεψα το αποτέλεσμα. Αυτό έγινε επειδή συνδυάσαμε την επιστημονική τεχνογνωσία με τη συναδελφική αλληλεγγύη, κάτι που πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ο τρόπος λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων. Έτσι, καλλιέργησα την εξωστρέφεια του φορέα η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεργασία με παραγωγικές εταιρείες του εξωτερικού. Προχώρησα σε ενοικίαση των ιδιόκτητων κτιρίων του φορέα και μετέφερα τα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Με την κίνηση αυτή, βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μας αποτελέσματα. Συνεργαστήκαμε με τις τρεις συμβουλευτικές εταιρείες για την προετοιμασία αξιολόγησης του φορέα από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχει θέσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τους φορείς αξιολόγησης και κοινοποίησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Kατά τη διάρκεια της θητείας μου, ολοκληρώθηκαν επίσης οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη και ενίσχυση του ΕΚΑΠΤΥ με ειδικό επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να συμμορφώνεται με όσα απαιτούνται για την ορθή λειτουργία ενός κοινοποιημένου φορέα» περιγράφει την πορεία που ακολούθησε ούσα στο τιμόνι του φορέα.
Η εξωστρέφεια και η επιθυμία για διερεύνηση των δυνατοτήτων του φορέα οδήγησε στη συνεργασία με το ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα με τον Καθηγητή Βιοιατρικής Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ, τον κ. Θεόδωρο Παπαϊωάννου. «Έτσι, αναπτύξαμε και υλοποιήσαμε ήδη το πρώτο μας εκπαιδευτικό σεμινάριο με το ΚΕΒΙΔΙΜ ΕΚΠΑ, με θέμα συμβατό με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τις κανονιστικές απαιτήσεις τους. Μας εμπιστεύτηκαν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που σχετίζονται με ιατροτεχνολογικά προϊόντα, είχαμε ικανοποιητικό αριθμό συμμετοχών και έτσι προχωράμε και σε δεύτερο κύκλο σεμιναρίων» καταλήγει η πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ.