«Έρχομαι στην Αθήνα αυτό τον Σεπτέμβριο για να μιλήσω για το τραύμα, το οξύ τραύμα, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, τη βιαιοπραγία, αλλά και για το χρόνιο τραύμα, την παιδική κακοποίηση, την παραμέληση και για τις πολυεπίπεδες συνέπειές τους. Θα μιλήσουμε για μια ευρεία γκάμα θεραπευτικών μεθόδων, κάποιες είναι συμβατικές, όπως η χρήση φαρμάκων ή η μέθοδος της νευροανάδρασης, αλλά επίσης και μη συμβατικές, όπως η συζήτηση, πώς να μιλάμε και να γινόμαστε κατανοητοί, πώς να δημιουργούμε συνδέσεις. Κυρίως πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναδημιουργήσουν την αίσθηση της ασφάλειας μέσα στο ίδιο τους το σώμα. Και να δημιουργήσουν έναν λόγο ύπαρξης μέσα στο μυαλό τους. Διδάχθηκα ελληνικά στο σχολείο οπότε γνωρίζω κάποια αρχαία ελληνικά. Έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, και γίνομαι μάρτυρας των 4.000 χρόνων πολιτισμού. Είμαι ενθουσιασμένος που θα είμαι εκεί» δηλώνει ο Dr. Bessel van der Kolk διάσημος ψυχίατρος-νευροερευνητής και πολυδιαβασμένος συγγραφέας.

Ο διεθνούς φήμης ερευνητής έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του ινστιτούτου για την ψυχική υγεία Trauma2Therapy και των τραυματοθεραπευτριών Σοφίας Βασιλάκου και Δέσποινας Πλουσίου. Θα προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια μοναδική διήμερη «ενδοσκόπηση» στο Διαγενεακό και Σύνθετο τραύμα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

01_trauma2therapy from Trauma 2 Therapy on Vimeo.

 

Αξιοποιώντας την πολύχρονη νευροεπιστημονική του έρευνα, ο Dr. Bessel van der Kolk θα προσφέρει ζωντανά μια μοναδική εμπειρία βιωματικών συνεδριών και συζητήσεων, πλαισιωμένος από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας.

Ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος παγκοσμίως της κατανόησης και αντιμετώπισης του τραύματος, ιδρυτής του Κέντρου Ψυχικού Τραύματος της Μασαχουσέτης, καθηγητής Ψυχιατρικής του Χάρβαρντ και συγγραφέας του παγκόσμιου best seller «Το σώμα δεν ξεχνά» (εκδ. Κλειδάριθμος) / “The body keeps the score”, ο Dr. Bessel van der Kolk θεωρείται ο «σύγχρονος Σίγκμουντ Φρόιντ» της μετατραυματικής αποκατάστασης, καθώς είναι υπεύθυνος για μια κυριολεκτικά σύγχρονη επανάσταση στον τομέα της ψυχικής υγείας και έχει ανοίξει το δρόμο για νέες προσεγγίσεις στη μελέτη και θεραπεία του Διαγενεακού και Σύνθετου τραύματος.

Σύμφωνα με τις τραυματοθεραπεύτριες Σοφία Βασιλάκου και Δέσποινα Πλουσίου, «Ο Dr. Bessel van der Kolk είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ψυχική υγεία. Είναι εκείνος που μας εξήγησε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν τραυματιζόμαστε και που μας ανέλυσε με απλό, αλλά απολύτως επιστημονικό τρόπο, τις ολέθριες και πολυεπίπεδες συνέπειες που έχουν στην ενήλικη ζωή μας οι επαναληπτικές δυσμενείς παιδικές εμπειρίες. Είναι εκείνος που είπε ότι δεν είμαστε περίεργοι, τρελοί, κακοί, αλλοπρόσαλλοι και αθεράπευτοι… είναι εκείνος που ρώτησε ‘Tι σου συνέβη;’ και όχι ‘Γιατί κάνεις έτσι;’.
Και έτσι μας άναψε επιτέλους τα φώτα μέσα στο απέραντο σκοτάδι του τραύματος, μας έδωσε εμπεριστατωμένη γνώση, κατανόηση, ελπίδα επούλωσης και μετατραυματικής άνθισης. Αφιέρωσε και συνεχίζει να αφιερώνει το πλούσιο και πολύχρονο επιστημονικό του έργο στην ανθρωπιστική αποστολή της τραυματικής έρευνας, κατανόησης και απενοχοποίησης. Πήγε κόντρα σε παγιωμένες δομές και ιδέες χωρίς να κάνει πίσω. Χωρίς να φοβάται να μιλήσει εξ ονόματος όλων μας, υποστηρίζοντας και διεκδικώντας το δικαίωμά μας στην ψυχική υγεία, στην έγκυρη γνώση και στην ουσιαστική θεραπεία με αποτέλεσμα την ψυχική ανθεκτικότητα και την μετατραυματική άνθιση».

Στη σύγχρονη μελέτη της ψυχικής υγείας, το Τραύμα αντιμετωπίζεται ως Πανδημία, γιατί είναι μια μορφή ψυχολογικής και νευρολογικής εκφυλιστικής «λοίμωξης» που αφορά όλο τον πληθυσμό και επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων.

Το Διαγενεακό τραύμα εκφράζει τη μετάδοση των καταπιεστικών ή τραυματικών επιπτώσεων ενός ιστορικού γεγονότος. Το ελληνικό έθνος υποφέρει από συλλογικό σύνθετο τραύμα από όλα τα χρόνια των πολέμων, του μεταναστευτικού, των εμφυλίων, και φυσικά των 400 χρόνων της τουρκικής κατοχής. Το τραύμα αυτό μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά – τόσο συμπεριφορικά όσο και γενετικά, όπως γνωρίζουμε από την Επιγενετική – και έχει τεράστιο αντίκτυπο στον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, των κοινοτήτων, των οικογενειών και των ατόμων.

Περισσότερες πληροφορίες για την παρακολούθηση και πρόγραμμα στο Traumatotherapy.com

 

Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, ο Dr. Bessel van der Kolk θα προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια μοναδική διήμερη ενδοσκόπηση στο Τραύμα, μέσα από βιωματικές συνεδρίες και συζητήσεις, πλαισιωμένος από καταξιωμένους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.

 

Ποιος είναι ο Dr. Bessel van der Kolk
Ο Dr. Bessel van der Kolk είναι κορυφαίος εμπειρογνώμονας τραυμάτων στον κόσμο, έχει ιδρύσει και διευθύνει το Κέντρο Ψυχικού Τραύματος στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης / Trauma Research Foundation. Είναι, επίσης, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστόνης και διευθυντής του Εθνικού Δικτύου των Η.Π.Α. για τη Θεραπεία του Σύνθετου Ψυχικού Τραύματος και πραγματοποιεί εκπαιδευτικό έργο ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο.
Το βιβλίο του «Το σώμα δεν ξεχνά» (εκδ. Κλειδάριθμος) / “The body keeps the score: Brain, Mind, and Body in the Treatment of Trauma” είναι παγκόσμια επιτυχία, best seller των New York Times, ενώ κατατάσσεται κάθε εβδομάδα στα best sellers του Amazon οκτώ χρόνια μετά από την πρώτη κυκλοφορία του, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 66.000 κριτικές αναγνωστών στο Amazon και 135.000 αξιολογήσεις στο Goodreads.
Το έργο του ενσωματώνει με μοναδικό τρόπο αναπτυξιακές, νευροβιολογικές, ψυχοδυναμικές, σωματικές και διαπροσωπικές πτυχές των επιπτώσεων του τραύματος και της αντιμετώπισής του. Μέσα από την έρευνά του αποκαλύπτει πώς το επαναληπτικό τραύμα κυριολεκτικά αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο – ειδικά τις περιοχές που είναι αφιερωμένες στην ευχαρίστηση, τη δέσμευση, τον αυτοέλεγχο και την εμπιστοσύνη.

Δείχνει πώς αυτές οι περιοχές μπορούν να επανενεργοποιηθούν μέσω καινοτόμων θεραπειών που περιλαμβάνουν σωματική θεραπεία, ψυχόδραμα, τεχνικές ενσυνειδητότητας, θεραπείας εσωτερικών οικογενειακών συστημάτων (IFS), γιόγκα και νευροανάδραση.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 επιστημονικά άρθρα επάνω σε ποικίλα θέματα όπως η νευροαπεικόνιση, ο αυτοτραυματισμός, η μνήμη, η νευροανάδραση, το αναπτυξιακό τραύμα, η γιόγκα, το θέατρο και το EMDR. Εδώ και 34 χρόνια, μέσω του Κέντρου Ψυχικού Τραύματος Trauma Research Foundation, διοργανώνει στη Βοστώνη το International Trauma Conference, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια για το τραύμα και την ψυχική υγεία.