Σε μία σημαντική κίνηση προχωρά, για μία ακόμη χρονιά, το Ινστιτούτο Prolepsis, παρέχοντας δωρεάν υγιεινά γεύματα σε 7.816 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που φοιτούν σε 194 σχολεία ευπαθών περιοχών.
Οι προετοιμασίες για την συνέχιση του προγράμματος και τη νέα σχολική χρονιά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά για πολλές οικογένειες. Με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τον Μάιο 2023, το 32,2% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Παράλληλα, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που αφορά παιδιά 0-17 ετών είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν των ενηλίκων και αγγίζει το 28,1%.
Το Ινστιτούτο Prolepsis θα βρίσκεται και τη νέα σχολική χρονιά δίπλα σε μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη, με στόχο να μηδενιστεί η πείνα στα σχολεία.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα στέφθηκε από επιτυχία το σχολικό έτος 2022-23, κατά το οποίο διατέθηκαν συνολικά 636.423 γεύματα, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν:
- 220.596 συσκευασίες γάλακτος,
- 124.444 συσκευασίες γιαουρτιού και
- 636.423 φρούτα εποχής.
Το υγιεινό γεύμα που προσφέρεται δωρεάν, κάθε μέρα πριν τις 10 π.μ., σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, κάλυψε μία σημαντική ανάγκη για μαθητές που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Επίσης, το ίδιο το Πρόγραμμα ενθαρρύνει τους μαθητές να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενισχύει τη συλλογικότητα, ενώ η κατανάλωση του γεύματος στο ξεκίνημα της σχολικής μέρας βοηθάει στη συγκέντρωσή τους στην τάξη.
Τα διαιτολόγια σχεδιάζονται από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis με στόχο να καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών και να διασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη των μαθητών. Όλα τα γεύματα του Προγράμματος “Διατροφή” παρασκευάζονται αποκλειστικά με παρθένο/έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και δεν περιέχουν καθόλου trans λιπαρά. Έχουν εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα, ενώ δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα.
Το Πρόγραμμα “Διατροφή” υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2022-23 από το Ινστιτούτο Prolepsis με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ιδιώτες, Ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο στο 210 6255700 για να υποστηρίξουν το Πρόγραμμα “Διατροφή” και να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.
Ειδήσεις σήμερα:
ΕΟΔΥ – Τροφική δηλητηρίαση: Οδηγίες προστασίας από τη συχνότερη καλοκαιρινή απειλή