Tη δεκαετία του 1980, μια γυναίκα γύρω στα 40 έτη άρχισε να παρατηρεί ότι τα καπέλα της έπαψαν να της «κάνουν», σαν να μίκρυνε το μέγεθός τους. Σύμφωνα με την περίπτωση που δημοσιεύεται στο BMJ Case Reports, ανέφερε επίσης πονοκεφάλους, απώλεια ακοής και εμβοές. Οι εξετάσεις της είχαν δείξει αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης και υδροξυπρολίνης στα ούρα. Η διάγνωσή της ανέφερε νόσο Paget των οστών.
Η νόσος Paget των οστών αποτελεί μια χρόνια πάθηση που προσβάλλει το κρανίο τα χέρια, τα πόδια, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη και περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1877 από τον Άγγλο γιατρό Sir James Paget, με το όνομα «παραμορφωτική οστεΐτιδα» (osteitis deformans). Ο μυοσκελετικός πόνος και τα διογκωμένα και παραμορφωμένα οστά σε μια ή περισσότερες οστικές περιοχές είναι τα βασικά συμπτώματα. Σπανιότερες εκδηλώσεις αποτελούν τα κατάγματα, οι νευρολογικές, καρδιαγγειακές, και μεταβολικές διαταραχές και η εξαλλαγή των βλαβών σε καρκίνο (οστεοσάρκωμα).
Η πάθηση αφορά συνήθως άτομα 50 ετών και είναι σπάνια στις ηλικίες κάτω των 30, ενώ προσβάλλει συχνότερα δύο ή περισσότερα οστά (πολυοστική) έναντι ενός μόνο στο 10-20% των περιπτώσεων (μονοοστική), όπως συνέβη με τη γυναίκα και τις εκδηλώσεις στα οστά του κρανίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται αρκετά συχνή, είναι η δεύτερη συχνότερη οστική μεταβολική νόσος με επιπολασμό 2,5% στους άνδρες και 1,6% στις γυναίκες άνω των 55 ετών, φτάνοντας το 8% και 5% αντίστοιχα στην ηλικία 80 ετών.
Τα αίτια της νόσου Paget δεν έχουν διευκρινιστεί. Ενοχοποιούνται διάφοροι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, με μια ερευνητική υπόθεση να τη συσχετίζει με μια χρόνια υποκλινική ιογενή λοίμωξη των οστεοκλαστών στα άτομα με γενετική προδιάθεση. Στα άτομα με τη νόσο επηρεάζεται ο ρυθμός της οστικής ανακατασκευής, με αποτέλεσμα οι οστεοκλάστες -κύτταρα που απορροφούν το παλιό οστό- να δρουν ταχύτερα από το φυσιολογικό, και οι οστεοβλάστες -κύτταρα που παράγουν οστό- να εξωθούνται σε ταχύτερη παραγωγή οστού για να αντεπεξέλθουν, το οποίο όμως είναι μεγαλύτερο και αδύναμο.
Οι καλύψεις του ασφαλιστηρίου
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με απεικονιστικές μεθόδους (ακτινογραφίες των προσβεβλημένων περιοχών, σπινθηρογράφημα των οστών) και εργαστηριακές εξετάσεις. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, σε πολλές περιπτώσεις η νόσος είναι ασυμπτωματική και η υποψία τίθεται από αυξημένες τιμές στην αλκαλική φωσφατάση κατά τον αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας.
Για εργαστηριακούς ελέγχους η κάλυψη δίδεται μέσα από τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα ασφάλισης υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν στις παροχές τους αποζημίωση για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Για τις απεικονιστικές εξετάσεις και ιδίως το σπινθηρογράφημα τα πράγματα είναι διαφορετικά, με τις πρώτες να καλύπτονται από κάποιες εταιρείες μόνο μέσω νοσοκομειακών προγραμμάτων και το άλλο να υπάγεται κάποιες φορές στις εξαιρέσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει κατά πρώτον φαρμακευτική αγωγή (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα/ΜΣΑΦ, διφωσφονικά), και για την περίπτωση που χρειάζεται να χορηγηθούν μέσω έγχυσης υπάρχουν οι αντίστοιχες ασφαλιστικές καλύψεις που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Σε περίπτωση που χρειαστεί ορθοπαιδική επέμβαση στα προσβεβλημένα οστά όπως οστεοτομία ή ολική αντικατάσταση της άρθρωσης, οι ασφαλισμένοι θα καλυφθούν κατά τα προβλεπόμενα για οστεοαρθρίτιδα – αρθροπλαστική, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σε περίπτωση σπανιότερων επιπλοκών που προαναφέρθηκαν, τα συμβόλαια νοσοκομειακής κάλυψης θα αποζημιώσουν κατά τους όρια τους πιθανά κατάγματα, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρκίνο. Βοηθητικές συσκευές όπως πατερίτσες καλύπτονται ως δαπάνες μετά τη νοσηλεία, ενώ η για τις φυσικοθεραπείες θα εξαρτηθεί από το αν συστήνονται στο πλαίσιο αποθεραπείας/αποκατάστασης μετά το χειρουργείο -και άρα καλύπτονται από το νοσοκομειακό πρόγραμμα- ή ως μέθοδος αρχικής αντιμετώπισης και συνεπώς μπορούν να πραγματοποιηθούν έναντι χαμηλότερου κόστους μέσω προνομίων προς τους ασφαλισμένους.
Διαβάστε επίσης:
Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;
Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις