Η Ιατρική συνεχίζει να εκπροσωπείται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά με προφανώς διαφορετικό ύφος. Μετά τους Κρητικούς γιατρούς, τον αναπληρωτή αψύ Σφακιανό Παύλο Πολάκη και τον μικροβιολόγο κ. Ανδρέα Ξανθό, στη θέση του υπουργού στην Αριστοτέλους μπαίνει και πάλι γιατρός, αυτή τη φορά ορθοπεδικός. Ο κ. Βασίλης Κικίλιας κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει το δύσκολο αυτό υπουργείο που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών και μάλιστα στις πιο κρίσιμες στιγμές τους.
Πρόκειται δε για ένα υπουργείο με συσσωρευμένες εκκρεμότητες, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που έχει μείνει στη μέση με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τους οικογενειακούς γιατρούς μέχρι το «μέτωπο» των ιδιωτών παρόχων της υγείας που ζητούν άμεσες αλλαγές στα οικονομικά μέτρα του rebate και του claw back και από το δελτίο τιμών των φαρμάκων (το οποίο έπειτα από διαδικασία «θρίλερ» δεν εκδόθηκε ποτέ από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας) μέχρι την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ με προσωπικό.
«Απόφοιτος του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, μπασκετμπολίστας στον Πανιώνιο, στην ΑΕΚ και στις Εθνικές Ομάδες, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός ορθοπεδικός είναι σε λίγες γραμμές η μαθητική, αθλητική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου διαδρομή έως σήμερα» αναφέρεται στο βιογραφικό του νέου υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια.
Η διαδρομή του είναι μακρά. Το 2006 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας και στη συνέχεια ανέλαβε Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Το 2010 ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής τέθηκε επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια περίοδο ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ.
Το 2012 εκλέχθηκε στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ και από τις 10 Ιουνίου 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015, επανεξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών. Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2016, διετέλεσε Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ. Στις 18 Νοεμβρίου 2016 ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου και στις 13 Οκτωβρίου 2017 ανέλαβε καθήκοντα Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΝΔ.
Ο κ. Κικίλιας τον περασμένο Ιούνιο παντρεύτηκε την κυρία Τζένη Μπαλατσινού.
Ποιος είναι ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης
Ένας… αθόρυβος αλλά αποτελεσματικός τεχνοκράτης του χώρου της υγείας επιστρέφει στην οδό Αριστοτέλους όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, έπειτα από τέσσερα χρόνια. Ο πτυχιούχος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστήμονας Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (MSc/ University of Birmingham) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ/ ΑLBA) κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης άσκησε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Υγείας επί υπουργίας κ. Μάκη Βορίδη, από τον Αύγουστο του 2014 ώς τον Ιανουάριο 2015, και πλέον θα μπει στο υπουργείο ως υφυπουργός, με υπουργό τον κ. Βασίλη Κικίλια.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο 47χρονος ήταν υπεύθυνος του τομέα της Αλληλεγγύης και βασικός συντελεστής του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία.
Ο εκ Κυνουρίας καταγόμενος κ. Κοντοζαμάνης βρίσκεται στο πεδίο της υγείας από το 1999. Ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ως υπεύθυνος ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ από το 1999 ως το 2004, ασχολήθηκε με τα τετριμμένα σήμερα αλλά άγνωστα και… άχρηστα για πολλούς τότε οικονομικά της υγείας.
Στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) – από το 2004 μέχρι το Φεβρουάριο 2008 και στη συνέχεια πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2008 ως το Σεπτέμβριο του 2009.
Τον Οκτώβριο του 2012 ορίστηκε Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής. Μάλιστα, η θητεία του στην 1η ΥΠΕ σημαδεύτηκε από την αναδιοργάνωση των δομών του ΙΚΑ –που υλοποίησε ως υπουργός ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν αυτός που ανέλαβε ως διοικητής να «τρέξει» το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) με τις υπάρχουσες μονάδες που περιήλθαν στην αρμοδιότητά του και να διαχειριστεί τις ελλείψεις των γιατρών (εκατοντάδες γιατροί είχαν φύγει όταν κλήθηκαν να επιλέξουν ιδιωτικό ιατρείο ή ΠΕΔΥ), με ό,τι αυτό σήμαινε για την καθημερινότητα των πολιτών.
Τον Αύγουστο του 2014 ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας.