Πανελλαδική κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει γιατροί και εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων για αύριο, Τετάρτη 12 Ιουλίου, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στο Υπουργείο Υγείας. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό διαμαρτύρεται για την υφιστάμενη κατάσταση στο ΕΣΥ, καταγγέλλοντας υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση.
Το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση με στάση εργασίας 08.00 – 11.00. Οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής θα βρεθούν το πρωί έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Στάση εργασίας από τις 08.000 έως τις 15.00 έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με όσα γράφει, «γενεσιουργός αιτία των ανυπέρβλητων προβλημάτων είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δις ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης».
Η ΠΟΕΔΗΝ, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους σε αντίθεση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στις 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους. «Στα προβλήματα της στελέχωσης και του λειψού αριθμού νοσοκομειακών κλινών οφείλεται η ανάπτυξη φανερών και κρυφών ράντζων στα Νοσοκομεία», λέει, προσθέτοντας ότι το «40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη».
Διαβάστε επίσης:
Χρυσοχοΐδης – Προγραμματικές: Το σχέδιο για το ΕΚΑΒ Αττική
Υπουργείο Υγείας – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Mε τον πήχη ψηλά θα επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το ΕΣΥ