Με τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης στις 30 Μαΐου έκλεισε ένας κύκλος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με την ανάγκη υπέρβασης των κοινωνικών εμποδίων που περιθωριοποιούν τα άτομα με τη νόσο. Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα World M(ultiple) S(clerosis) Day, η τριετία 2020-2023 ήταν αφιερωμένη στις συνδέσεις, την κοινωνική σύνδεση, την σύνδεση των ασθενών με τον εαυτό τους και την ποιοτική περίθαλψη, μια ευκαιρία ουσιαστικά για την προώθηση του αιτήματος καλύτερων υπηρεσιών υγείας και δικτύων υποστήριξης, όσο και της σημασίας της αυτοφροντίδας.
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία από τις συχνότερες νόσους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και η πιο κοινή χρόνια φλεγμονώδης, απομυελινωτική και νευροεκφυλιστική νόσος, στις εκδηλώσεις της οποίας συμπεριλαμβάνονται προβλήματα όρασης (θολή όραση, διπλωπία), τα αδύναμα άκρα, η αίσθηση μυρμηγκιάσματος, η αστάθεια, προβλήματα μνήμης και κόπωση. Σήμερα, εκτιμάται ότι επηρεάζει 2,8 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με πλέον ευάλωτες ομάδες τις γυναίκες (2-3 φορές συχνότερη απ’ ό,τι στους άνδρες) και τις παραγωγικές ηλικίες, με τις περισσότερες διαγνώσεις να πραγματοποιούνται μεταξύ 20 και 40 ετών.
Η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛ.Α.ΝΑ) βάπτισε «Ταξίδι του ασθενή» το Σχέδιο Δράσης για τη δημιουργία ενός Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για τα περισσότερα από 21.000 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση στη χώρα μας, ένα ταξίδι στο ελληνικό σύστημα υγείας με πολλές δυσκολίες όπως οι ελλείψεις στην ενημέρωση των ασθενών και σε βασικές ιατρικές ειδικότητες -κυρίως συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Νευρολόγων-, οι υψηλές ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών και τα οικονομικά και φυσικά γεωγραφικά εμπόδια στην πρόσβαση στις δομές υγείας.
Πώς θα μπορούσε να συμβάλει στη διευκόλυνση αυτού του ταξιδιού η ιδιωτική ασφάλιση υγείας; Ποια ακόμα ασφαλιστικά προϊόντα θα μπορούσαν να γίνουν σανίδα σωτηρίας έναντι των οικονομικών υποχρεώσεων των ασθενών;
Πρωτοβάθμια φροντίδα για την παρακολούθηση
Κάτι που σημειώνεται εξ αρχής και ισχύει για όλες τις παρακάτω ασφαλιστικές καλύψεις, είναι η νόσος να μην προϋπήρχε της σύναψης ασφαλιστικού συμβολαίου ή να αγνοούσε την ύπαρξή της ο ασφαλισμένος, στην περίπτωση δε που τη γνώριζε να είχε ενημερώσει προσυμβατικά την εταιρεία και να άφηνε στη λεπτή της ευχέρεια την επιλογή ασφάλισης ή όχι. Εξετάζουμε ωστόσο την πρώτη περίπτωση.
Εφόσον εμφανιστούν τα συμπτώματα, τα οποία εν προκειμένω μπορεί να είναι ανησυχητικά, να αφορούν π.χ. περιορισμό στην κινητικότητα, οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων νοσοκομειακής περίθαλψης μπορούν να κάνουν χρήση της παροχής του συμβολαίου τους για τα επείγοντα περιστατικά και να υποβληθούν στις αναγκαίες εξετάσεις.
Η διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης επιβεβαιώνεται με τρεις εργαστηριακές εξετάσεις: μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, οσφυονωτιαία παρακέντηση και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και οφθαλμολογική εξέταση προκλητά δυναμικά. Ειδικά για την οσφυονωτιαία παρακέντηση, σημειώνεται ότι πρόκειται για εξέταση που πραγματοποιείται στις Μονάδες Ημερήσιας (Βραχείας) Νοσηλείας των νοσοκομείων, και έτσι καλύπτονται από τα νοσοκομειακά προγράμματα.
Μετά την τεκμηρίωση της διάγνωσης, ο ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν τη θεραπεία, η οποία εστιάζει στην πρόληψη και αποτροπή του κινδύνου υποτροπών και κινητικών προβλημάτων. Εφόσον η νόσος δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο, η παρακολούθηση περιλαμβάνει εξέταση δύο φορές τον χρόνο από νευρολόγο και διενέργεια μαγνητικής εξέτασης. Εν προκειμένω, το νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει μόνο ένα προνομιακό κόστος για την ιατρική επίσκεψη, όχι όμως κάλυψη για τη μαγνητική εξέταση η οποία, κατά την υπόθεση, καλύφθηκε μόνο κατά το αρχικό, επείγον περιστατικό.
Για την κάλυψη και της μαγνητικής εγκεφάλου στο πλαίσιο παρακολούθησης, ο ασφαλισμένος πρέπει να διαθέτει πρόγραμμα για διαγνωστικές εξετάσεις.
Καλύψεις για τις επεμβάσεις
Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικά, διάφορες επιπλοκές ωστόσο κατά την εξέλιξη της νόσου μπορεί να δημιουργήσουν την ανάγκη επεμβατικών λύσεων. Επί παραδείγματι, η νευροχειρουργική επέμβαση για εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα κινητικότητα, ασθενείς με επιτακτικού τύπου ακράτεια συνεπεία της νόσου θα μπορούσαν επωφεληθούν από κάποια ουρολογική επέμβαση όπως κυστεοσκόπηση ή ουρηθρική ταινία ακράτειας είτε η τοποθέτηση αντλίας μπλακλοφένης (βακλοφαίνη) για τη διοχέτευση της μυοχαλαρωτικής ουσίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα προς αντιμετώπιση της σπαστικότητας.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτήσουν τι προβλέπεται από το συμβόλαιό τους για τέτοιες επεμβάσεις.
Ανάσα από την οικονομική επιβάρυνση
Η πολλαπλή σκλήρυνση θα επιβαρύνεις τους ασθενείς αλλά και την οικογένεια. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία:
Διαβάστε επίσης:
Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;
Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις