Σε μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ ψυχικής και καρδιαγγειακής υγείας κατέληξαν ερευνητές από το UCL, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά για την υγεία της καρδιάς, ειδικότερα σε ενήλικες άνω των 45 ετών. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο European Health Journal.
Στην πρώτη στο είδος της μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν κατά πόσο διάφορα είδη ψυχοθεραπείας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), που αξιοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου. Σημειώνεται ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη αντιμετωπίζουν παράλληλα περίπου 72% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η ψυχοθεραπεία βοήθησε στη μείωση του κινδύνου για την υγεία της καρδιάς
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι μελετητές ανέλυσαν τα δεδομένα 636.955 ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών, που απέκτησαν πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία μέσω της υπηρεσίας Improving Access to Psychological Therapies (IAPT) της Αγγλίας, μεταξύ 2012 και 2020.
Τα συμπτώματα κατάθλιψης αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια του Ερωτηματολογίου Υγείας Ασθενών (PHQ-9), το οποίο λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος ενός ανθρώπου να κάνει πράγματα, οι διαταραχές ύπνου και η κακή διάθεση.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν τα αποτελέσματα με τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών, αναζητώντας τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα των οποίων τα συμπτώματα κατάθλιψης βελτιώθηκαν μετά από ψυχοθεραπεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, τουλάχιστον για τα επόμενα περίπου 3 χρόνια, συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία.
Ειδικότερα, η βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων συσχετίστηκε με 12% μείωση των μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων ανά πάσα στιγμή, με παρόμοια αποτελέσματα να παρατηρούνται στις περιπτώσεις της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και του θανάτου.
Διαπιστώθηκε, δε, ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, τα οποία διέτρεχαν 15% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 22% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, όσοι ήταν άνω των 60 ετών αντιμετώπιζαν 5% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.
Η επικεφαλής συγγραφέας, υποψήφια διδάκτορας Celine El Baou του UCL δήλωσε: «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καθιερώνει μια σύνδεση μεταξύ της ψυχοθεραπείας και του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
«Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς υποδηλώνουν ότι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας μπορεί να εκτείνονται πέρα από την ψυχική υγεία και να έχουν μακροπρόθεσμη σωματική υγεία. Τονίζουν, παράλληλα, τη σημασία της ενίσχυσης της πρόσβασης των ανθρώπων στην ψυχοθεραπεία, ειδικά εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο».
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί η συσχέτιση μεταξύ ψυχοθεραπείας και καρδιαγγειακής νόσου, καθώς οι ερευνητές είχαν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, όπως η άσκηση ή οι συνήθειες καπνίσματος. Μια άλλη, πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι όσοι είναι δεκτικοί στην ψυχοθεραπεία είναι πιο πιθανό να έχουν γενικότερα πιο υγιείς συνήθειες, που προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Πένθος: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου
Μπορούμε να γλιτώσουμε από έμφραγμα και εγκεφαλικό με 8 κινήσεις
Έχετε πλούσιους φίλους στο Facebook; Δείτε πώς ωφελείται η υγεία της καρδιάς