Σχεδόν το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών που διακινούν φθηνά σκευάσματα στα ελληνικά φαρμακεία, έχουν υποβάλλει στον Εθνικό Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αίτημα για αύξηση τιμής, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeimamou.gr, οι εταιρείες έχουν ζητήσει αυξήσεις για πάνω από 1.000 σκευάσματα, των οποίων οι τιμές βρίσκονται ακόμη και κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ «Κατόπιν εντολής του ΥΥ με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών και το δημοσιονομικό όφελος, παρακαλούνται οι Κάτοχοι φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία έχουν ευρεία κυκλοφορία με σημαντικές πωλήσεις, είναι μοναδικά και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής τους, να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για αναπροσαρμογή τιμής στην ηλεκτρονική διεύθυνση pricelist@eof.gr έως και την 23η Φεβρουαρίου 2023».
Σχετικά με το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Pharma Innovation Forum Greece (PIF), ανέφερε ότι έχουν συγκεντρωθεί οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας και εξετάζονται από το Υπουργείο, όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το πότε και σε ποια φάρμακα θα εφαρμοστούν αυξήσεις.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά του κ. Πλεύρη, οι αυξήσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέες τιμές ανά σκεύασμα που θα ξεπερνά τα 10 ευρώ, ενώ το ποσοστό της αύξηση θα είναι της τάξης μέχρι 25%.
Συνάντηση εταιρειών – Πλεύρη
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπου του ΣΦΕΕ και του PIF σύντομα θα σταλούν τα σημειώματα για το clawback του ΕΟΠΥΥ που θα αφορούν στο α’ εξάμηνο του 2022 και έχουν καθυστερήσει, ενώ τα αντίστοιχα σημειώματα για τα νοσοκομεία δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνο έκδοσής τους.
Επίσης ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αν και θα υπάρχει κόστος για τις εταιρείες από την απαλλαγή των φθηνών σκευασμάτων από το clawback, γίνεται προσπάθεια τα 13 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν κάποιες άλλες εταιρείες, να καλυφθούν από άλλες πηγές.
Αναφέρθηκε ακόμη και σε βελτίωση της χρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης με επιπλέον 37 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ λόγω της σύνδεσης της φαρμακευτικής δαπάνης με τη ρήτρα ανάπτυξης του ΑΕΠ. Επίσης ο κ. Πλεύρης αναγνωρίζει την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης και δεσμεύτηκε να το επανεξετάσει για τα έτη 2023, 2024 και 2025.
Στη συνάντηση ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και ότι ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει στείλει μια λίστα με φίλτρα στην ΗΔΙΚΑ και αναμένεται να εισαχθούν στο σύστημα. Σχετικά με την είσοδο νέων φαρμάκων αναφέρθηκε ότι η λίστα των αποζημιούμενων σκευασμάτων (Θετική Λίστα) θα ανανεώνεται πλέον τρεις φορές το χρόνο από δύο.
Σχετικά δε με το επενδυτικό clawback, εξετάζεται η αύξηση των κονδυλίων με νέο πρόγραμμα για το 2024 και έπειτα ενώ εξετάζεται επίσης η είσοδος και άλλων εταιρειών οι οποίες δεν εντάχθηκαν στους συμψηφισμούς των 250 εκατ. ευρώ και η βελτίωση των ρυθμίσεων για κλινικές μελέτες ως επενδυτική δαπάνη.